Читај ми!

Вучић са делегацијом ММФ: Сарадња значајна за развој Србије, остајемо посвећени конструктивној размени

Председник Александар Вучић састао са делегацијом ММФ-а, коју предводи Донал Мекгетиган. Са мисијом су се састали и представници Министарства финансија и Народне банке Србије. Разматрана су најновија макроекономска кретања, економски изгледи и ризици, као и спровођење договореног економског програма.

Председник Вучић разговарао је са делегацијом ММФ-а коју предводи шеф мисије у Србији Донал Мекгетиген о економским реформама, стратешким плановима за даљи развој земље и јачању сарадње са ММФ-ом.

Вучић је са Мисијом разговарао о најбитнијим питањима сарадње, пројекцијама за предстојећи период, анализама ризика и кретањима на тржишту, као и о очекиваном приливу страних директних инвестиција и фискалној дисциплини.

"Истакао сам одличне резултате постигнуте у претходном периоду, посебно у погледу пада инфлације, и мера у погледу контроле инфлаторних удара, јачања тржишта рада и никад већих резерви које су нам данас на располагању", објавио је Вучић на Инстаграму.

Председник је оценио да је Србија, кроз озбиљне мере и добра предвиђања, забележила снажан раст упркос енергетској кризи, као и да наставља да улаже у неопходну инфраструктуру и друге капиталне пројекте, како би додатно поспешила прилив нових инвестиција.

"Разменили смо мишљења и о изазовима са којима се Србија, као и већина света, суочава у тренутним економским околностима. Захвалио сам ММФ-у на подршци напорима наше земље у циљу стварања доброг инвестиционог окружења, као и на препорукама за даље јачање фискалне стабилности", навео је Вучић.

Истакао је да, узимајући у обзир текућу динамику привредне активности и очекивања до краја године, остајемо при процени раста БДП-а Србије од 3,8 одсто, као и да планирамо још снажнији раст у наредним годинама.

"Разменили смо мишљења и о даљим мерама и корацима за очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде и реформи у домаћем енергетском сектору. У том контексту, нагласио сам да је снажење сарадње између наше земље и ММФ-а од великог значаја за економски напредак Србије и осигурање стабилности, као и да Србија остаје посвећена отвореној и конструктивној размени са ММФ-ом, као једној од најугледнијих глобалних финансијских институција", рекао је Вучић.

Састанак са представницима НБС и Министарства финансија

У Народној банци Србије одржан је пленарни састанак мисије Међународног монетарног фонда и делегације Србије, коју предводи гувернер Јоргованка Табаковић.

У разговорима су учествовали и први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, као и министарка привреде Адријана Месаровић, са сарадницима.

Мисија Међународног монетарног фонда, коју предводи Донал Мекгетиган, боравиће у Београду до 15. октобра, поводом четвртог, тиме и последњег разматрања резултата стендбај аранжмана који је Међународни монетарни фонд одобрио 19. децембра 2022. године.

Мали и Мекгетиган су разговарали о испуњењу циљева из актуелног аранжмана, о буџету за 2025. годину, као и о макроекономским кретањима и економској ситуацији у Србији.

Први потпредседник Владе је истакао да је добра вест да Србија наставља да расте упркос кризи, при чему је у првој половини године наша земља друга најбрже растућа економија у Европи.

"Сада је прилика да наставимо да улажемо у капиталне инвестиције, на чему ће се заснивати буџет за 2025. годину, а са друге стране је важно и да останемо фискално одговорни", нагласио је Мали.

Министар је додатно рекао да је ово прилика коју Србија не сме да пропусти.

"Пре свега због тога што ћемо бити домаћини изложбе ЕКСПО 2027 и што можемо у кратком периоду да променимо земљу на боље", рекао је Мали.

Навео је да Србија има најнижу стопу незапослености у историји, јавни дуг под контролом, високе стране инвестиције и доста новца на рачуну, али су спољни ризици и даље ту и зато морамо да будемо опрезни.

Први потпредседник Владе је додао да је задовољан спровођењем актуелног аранжмана, у оквиру кога су испуњени бројни реформски циљеви.

Мали је напоменуо да је усвојен акциони план како би средњорочно планирање буџета било ефикасније и обавезујуће.

Рекао је и да је проширен централни електронски регистар зарада и запошљавања ИСКРА за сектор образовања, и додао да је усвојен нови Закон о управљању предузећима у државном власништву како би се та предузећа учинила ефикаснијим и како би се увело корпоративно управљање.

Министар финансија је указао на то да је текући стенд-бај аранжман у фокусу имао сектор енергетике, те да су у тој области усвојени циљеви да Влада је усвојила план инвестиција за енергетски сектор, промењен је правни статус Електропривреде Србије (ЕПС) у акционарско друштво, усвојен је План реструктурирања ЕПС-а, ЕПС је усвојио нови систем/методологију за одређивање цене снабдевања електричном енергијом за нерегулисани сектор (комерцијално снабдевања за привреду и компаније) и усвојена је нова методологија за обрачун цене гаса.

ММФ задовољан економском ситуацијом у Србији

Мекгетиган је похвалио економску ситуацију у Републици Србији, посебно истичући добру ситуацију на тржишту рада и ниску незапосленост, односно рекордно високу запосленост и високе плате, као и јавни дуг који је под контролом, наводи се у саопштењу Министарства.

Шеф Мисије ММФ-а је истакао такође да је важна фискална одговорност, као и поштовање фискалних правила.

Извршни одбор директора ММФ-а претходно је у јулу донео одлуку о успешном завршетку треће ревизије стенд-бај аранжмана са Србијом и похвалио постигнуте резултате у оквиру спровођења програма.

Мали ће крајем октобра боравити у Вашингтону где ће присуствовати редовној годишњој скупштини ММФ-а и Светске банке и имати састанке са званичницима ММФ-а, Светске банке, инвеститорима и предстаницима различитих финансијских институција, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи