Светска банка одобрила додатних 25 милиона евра за раст предузетништва у Србији

Србија намерава да унапреди своју међународну конкурентност и убрза привредни раст јачањем веза између научника и иноватора, подстицањем развоја решења заснованих на вештачкој интелигенцији и биотехнологије, али и мобилисањем приватног капитала, а Светска банка је одобрила додатно финансирање у износу од 25 милиона евра за подстицања раста предузетништва у Србији (САИГЕ).

Светска банка наводи да ће ова додатна средства бити усмерена у Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност Србије.

Ново финансирање послужиће као подстицај иновативном предузетништву, између осталог и кроз примену вештачке интелигенције, како би се креирале идеје и решења применљиви на зелену транзицију, е-мобилност и здравствену заштиту у клиничком окружењу.

Део пројектних средстава искористиће се и за подршку оснивању кампуса БИО4, кључне иницијативе чији је циљ да Србија постане европски центар за биоекономију.

Директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара изјавио је да је Србија на правом путу, јер повећава улагања у истраживања и развој да би подстакла укључивање приватног сектора и унапредила иновациони екосистем, и на тај начин повећала продуктивност и конкурентност своје привреде.

"Србија је истовремено и регионални лидер на пољу вештачке интелигенције, која би требало да се користи на сигуран, безбедан и поуздан начин", додао је он.

Србија током последње деценије непрекидно остварује напредак, због чега је проглашена "иноватором у успону" у истраживању "European Innovation Scoreboard" којим Европска унија оцењује резултате држава чланица и осталих земаља континента на пољу истраживања и развоја.

Да би наставила да се креће овом узлазном путањом, Србија треба додатно да унапреди конкурентност своје финансијске подршке за истраживање и развој, реформише научно-истраживачке институте, повећа број пријава патената и дизајна и пружи подршку за развој иновативних предузећа и начина пословања.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи