Читај ми!

Продаја станова у порасту у односу на прошлу годину - кров над главом најскупљи у Београду

Овог пролећа продато је 7,5 одсто више станова него у истом периоду прошле године. Укупна вредност достигла је готово милијарду евра, подаци су Републичког геодетског завода. Статистика каже и да је најјефтинији квадрат био у Бујановцу, а најскупљи у београдској општини Савски венац.

За сопствени кров над главом и даље највише новца потребно је у Београду, у просеку 2.640 евра за квадрат, на ексклузивним локацијама и знатно више. Следе Нови Сад и Ниш. Новина је да главни град бележи пад продаје станова од пола процента и вредности купопродаје за 5,6 одсто.

"Динамика београдског тржишта се мења. Пре свега, има мање трансакција него што је то било у ранијем периоду када су постојали људи из Русије и Украјине који су куповали станове, затим, када је постојала инфлација. Сада су ту друге врсте улагања. Ја очекујем стабилизацију и чак пад цена на појединим локацијама", рекао је Никола Сенеши, инвестициони аналитичар.

Ограничење камата додатно је стабилизовало тржиште. Проценитељи региструју да су у Београду цене највише скочиле у Миријеву, рубним делови Звездаре, деловима Ледина, Жаркова.

Проценитељ некретнина Милић Ђоковић оценио је да купци чекају да падне еурибор, а да се очекује и смањење цене кредита. Како је додао, нада се да ће се то десити до краја године.

Просечна цена квадрата у Нишу око 1.800 евра

У Нишу је просечна цена квадрата и у новој и у старој градњи око 1.800 евра. И статитстика је нешто другачија.

"У последње време стоји продаја, нема ни раста ни смањења. Најтраженије су мање квадратуре, њих је мање на тржишту па такве станове у агенцијама јуримо", рекла је Невена Ђорђевић из агенције за некретнине у Нишу.

Републички геодетски завод бележи раст куповине станова на кредит. У другом тромесечју 23 одсто купаца је тако долазило до свог стана.

Александра Михаиловић са портала "4zida.rs" истакла је да се ради о купцима који имају плату већу од 800 евра, уговор на неодређено време, као и да немају друге кредитне обавезе, али да треба да имају у виду да скривени трошкови који подразумевају оверу кредита и уговора и адвокатске услуге износе између три и пет хиљада евра.

Оне који изнајмљују станове дочекало је међутим сезонско поскупљење кирије. У универзитетским центрима као што су Београд и Нови Сад просечан закуп станова поскупео је око седам одсто, у Нишу нешто мање, а у Крагујевцу је кирија и 10 одсто већа.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи