Читај ми!

Цене станова и даље расту

РГЗ индекс цена станова у другом тромесечју 2024. износи 164,56 што представља раст цена станова од 4,68 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је Републички геодетски завод.

Цене станова у староградњи су, на нивоу Србије, порасле за 4,41 одсто, док је новоградња, односно куповина од инвеститора имала већи међугодишњи раст који је износио 5,15 одсто.

У Београду се бележи благи пад продаје станова од 0,57 одсто и вредности купопродаја за 5,61 одсто.  Како је наведнео, РГЗ индекс цена станова за друго тромесечје 2024. показује благи годишњи раст цена.

Пораст цена у односу на прошлу годину и умерен тромесечни раст указују да тржиште некретнина остаје стабилно и без великих флуктуација, што је позитиван знак за економију и инвеститоре, наводи РГЗ.

Повећана потражња станова

Током другог квартала дошло је до повећање потражње за становима, са забележених 11.532 уговора о промету станова (односно, 7,5 одсто више него у истом периоду прошле године), уз укупну вредност од 978 милиона евра (7,3 одсто више него прошле године). 

Гледано по регионима у Србији, приметне су одређене разлике у трендовима на тржишту станова.  Јужна и источна Србија бележе значајан раст продаје станова од 16,7 одсто и вредности купопродаја за 37 одсто. 

У Војводини је број продаја станова порастао за 14,03 одсто, а вредност купопродаја је већа за 35,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Регион Шумадије и западне Србије такође бележи раст, са повећањем продаје станова од 9,70 одсто и вредности купопродаја за 22,22 одсто. 

Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе, Србија је имала умерен и стабилан раст цена.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи