Месо и воће из Србије имају највеће шансе да се нађу на рафовима у Кини

Споразум о слободној трговини између Србије и Кине примењује се нешто више од два месеца, а интересовање расте на оба тржишта. Највеће шансе да се нађу на рафовима продавница у Кини имају месо и воће из Србије. Услов су фитосанитарне дозволе какве та држава признаје и директан транспорт.

Више од пет милиона становника кинеског града Сјамена сада може да купи и проба сок од шумског воћа пореклом из Србије. Овај тетрапак прешао је пут од Александровца до Сјамена већи од 8.600 километара. Тај пут умногоме је олакшан од ступања на снагу споразума о слободној трговини.

Најпре би тим путем могло да крене око пет хиљада производа за које су већ укинуте царине - јабуке, боровнице, јунетина, џемови. А интересовање постоји.

"Најинтересантније је пре свега воће, онда месо, житарице, али оно што ме је изненадило је интересовање за ИКТ услуге, уопште нисам сагледавао колико је наша индустрија препозната на овом тржишту. Имамо раст извоза наших производа, пре свега воћа које има већу шансу, јабука је овде 50 одсто скупља него у Београду", каже министар Томислав Момировић.

Пут Кине производи из Србије најчешће иду бродом, и то из лука у Ријеци и Копру. Услов да се продају без царина је да роба иде директно у државу која јој је крајња дестинација.

"С обзиром да су такве врсте транспорта ретке, осим авионског, често долази до промене превозног средсва, па се појављује потреба да се има потврда о директном транзиту. Суштински се не мења много. Сам процес транспорта остаје исти, осим тог једног документа који не успорава и убрзава транспорт", каже  директор царинског сектора "Милшпед групе“ Бранко Тодоровић.

А у Кини је све више привредника заинтересовано за сарадњу са српским и то компаније из аутомобилске и хемијске индустрије, зелене технологије.

"Из тог разлога се Привредна комора одлучила да направи једну апликацију која ће помоћи и са наше и са кинеске стране у претраживању које су могућности и шансе везано за уговор о слободној трговини јер смо имали много захтева и упита и пре ступања на снагу а особито од ступања на снагу", каже Јелена Грубор Стефановић из представништва ПКС у Шангају.

У првих седам месеци ове године, према подацима министарства трговине, извоз у Кину порастао је за 50 одсто у односу на лане. Највише извозимо бакар и пољопривредне производе, а увозимо сировине и репроматеријал.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару