Читај ми!

Финансијски стручњак: Пробајте да сваког месеца уштедите ако можете, ништа без плана потрошње

Неписано је правило да је септембар, после јануара, многима најтежи месец у години. Финансијски стручњак Владимир Васић слаже се да је овај месец финансијски изазован, али зато треба направити план потрошње и дефинисати приоритете, а исто тако "вребати" попусте, да би се остварила уштеда.

Повратак са годишњег одмора доноси питање како се спремити за трошкове које доноси септембар.

Колики је буџет потребан за куповину уџбеника, школског прибора, гардеробе, обуће, огрева, зимнице и одакле почети.

Истањили су се новчаници током летњих месеци и одмора, хоће ли нам у септембру бити лакше ако направимо списак неопходних ствари, ако искористимо попусте и изаберемо начин плаћања који нам највише одговара - о томе и осталим финансијским дилемама за РТС говори финансијски стручњак Владимир Васић.

Васић је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да се нада да нас овај септембар неће изненадити, али увек после одмора, после испражњених новчаника дође и тај септембар.

План и дефинисање приоритета

"Они који имају децу која иду у школу знају колико је заправо септембар за њих финансијски изазован. За наше старе суграђене ту је зимница, за неке залихе хране за зиму увек је потребан новац. Има ту неколико месеци у години који су ударни по питању буџета и некако, морамо се припремити“, рекао је Васић.

Неопходан је, како каже, план и дефинисање приоритета који треба да буду у врху, а онда све друго што остане.

Направите буџет већ у јануару

Васић даје савет да се већ у јануару направи кућни буџет, колико вам је новца потребно за одређене ствари.

анас имамо блажи инфлаторни притисак, где ви заправо тај новац који штедите морате некако да сачувате, да му сачувате вредност а наши грађани кад нестане новца, позајмиће од банака. Постоје правилности у узимању кредита, то је рецимо април, мај, јун, па онда креће септембар, октобар, новембар. Некако се поклапа заправо и са овим нашим трошковима који су свакодневни“, навео је Васић.

Куповина, попусти и уштеде

Септембар је један од оних месеци када се најчешће куца на врата банака у потрези за најповољнијим готовинским кредитом. Родитељи треба да купе и уџбенике и школски прибор, па се поставља питање на који начин све то да упакују и да ли су заиста попусти онакви какви се приказују.

Када се посматра ужа и шира породица, баке и деке, имају мало више времена, рекао је Васић наводећи као пример свог оца који прати попусте.

"И обично мој тата каже - јеси ли видео има тамо попуст. Ми од наше брзине живота не можемо да постигнемо, да пропратимо све догађаје, али заправо те информације могу да значе. Често људи кажу да чак и богати људи воле да купују на попустима. Мој савет је - пробајте 10 до 20 одсто, није мала уштеда уколико постоји неки мотив да идете баш у ту радњу или у неку другу радњу, и заправо то је један од начина да уштедите“, каже Васић.

Баке и деке, имате времена, погледајте, пратите попусте, догађаје који заправо могу да помогну вашима да уштеде неки новац, додаје финансијски стручњак, обраћајући се још једном старијим суграђанима.

Да ли продавци у овом моменту подижу цене

Васић каже да је могуће да продавци подижу цене у овом моменту, јер свако користи прилику, али ту је наша улога као потрошача да планирамо наше набавке.

"Понекад сретнете некога да купује зимску гардеробу усред лета. Заправо то је један начин да дођете до повољније гардеробе, управо вансезонски“, навео је Васић пример такве куповине.

То је, како каже, и савет да пробамо да неке ствари попут књига, свезака, оловака не купујемо баш крајем августа и почетком септембра, него да то радимо много раније када и трговци не могу толико да утичу ценовно на нашу одлуку.

"То је економија, већа тражња, мања понуда, значи већа је и цена", истиче Васић.

Финансијски удар у септембру за породице

Одговарајући на питање како избећи финансијски удар на породице, Васић подвлачи да морамо да почнимо од плана.

"Тај план нам је јако битан у животу и ви када идете на море, планирајте", истиче финансијски консултант.

"Пробајте да нешто сваког месеца, ако можете, уштедите. Има ту и нека правилност, сигурно 30 до 40 одсто када нешто трошимо, то морамо да потрошимо. Оних других 30 до 40 одсто можда може и можда и не мора, али онај остатак, 10 или 20 одсто пробајте да ставите са стране у оним месецима када немате велике захтеве за трошење“, саветује Васић.

И на тај начин увек ћете имати неки ваш новац, питање је да ли је он довољан или није, али је добар осећај имати нешто уштеђено, а ако вам баш зафали, ви ћете и отићи у банку, додаје он.

Они који најмање имају, знају да уштеде

Обично људи кажу како можете да штедите, ја не могу, али онда се испостави да они који најмање имају, они успеју некако да уштеде, наводи пример.

"Видимо то и у банкама, око 13 до14 милијарди евра се штеди. Немојте да мислите да најбогатији штеде, наравно да они имају пропорционално више, али сам за више од 20 година у банкарству схватио да они који најмање имају, они некако знају да уштеде“, подвукао је Васић.

О акцији Најбоља цена

Грађани ће од данас до краја октобра у оквиру акције "Најбоља цена" у 2.500 малопродајних објеката моћи да купе 81 врсту производа по ценама које су повољније од акцијских. Сижење је у просеку 27 одсто.

Гост Јутарњег програма каже да овакве акције помажу кућном буџету.

"То је једна добра акција, она се односи на два месеца, септембер и октобар. Управо смо причали о томе колико су то ударни месеци по питању буџета. Увек су овакве акције усмерене на онај слој становништвакоји има најмање примања и њима највише ово и значи. Сада ће људи, захваљујући акцији државе уштедити и до 22.000 динара. Претпостављам да је то срачунато на два месеца“, напомиње Васић.

Значи, ове акције јесу добре јер су усмерене на оне месеце који су под буџетским притиском, закључио је Васић.

недеља, 01. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару