Читај ми!

Мали: Први пут минимална зарада покрива минималну потрошачку корпу

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали каже да је одлука о висини минималне зараде - 53.592 динара донета консензусом. Први пут, након шест година, имамо договор, сагласили смо се - и представници Владе и представници синдиката и представници послодаваца - о висини повећња минималне зараде за наредну годину, рекао је Мали за РТС.

Минимална зарада у Србији од 1. јануара ће износити 53.592 динара месечно. То значи да ће бити увећана за 13,7 одсто и први пут ће покрити и минималну потрошачку корпу.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је гостујући у Јутарњем дневнику да је одлука о висини минималне зараде - 53.592 динара донета консензусом послодаваца, синдиката, и Владе.

"Јуче смо имали седницу Социјално-економског савета и први пут након шест година, имамо консензус, договор, сагласили смо се - и представници Владе и прдставници синдиката и представници послодаваца о висини повећња минималне зараде за наредну годину. Мени је драго што смо у условима глобалне економске кризе и великог притиска на нашу земљу, показали да кроз један дијалог, прави дијалог, можемо да направимо консензус, покажемо да смо јединствени око овога, што је, наравно, за грађане Србије и за све запослене у нашој земљи, вероватно и најважнија вест", каже Мали.

Министар је нагласио да у бројевима то значи да ће вредност радног часа са 271 динар порасти на 308 динара. Према његовим речима, у апсолутном износу то значи да ће минимална зарада са садашњих 47.335 динара ићи на 53.592 динара.

"У еврима то значи да ћемо сада са 404 евра повећати минималну зараду од 1. јануара наредне године на 457 евра", рекао је Мали.

"Дакле, видимо огроман пораст минималне зараде. Тај пораст утиче и на пораст просечне зараде у Србији. Ми смо у мају имали већ да је просечна зарада у нашој земљи прешла ниво од 100.000 динара, тачније била је 100.170 динара, дакле, 855 евра и потпуно смо у динамици, да до краја 2027. године, са овим повећањем минималне зараде, дођемо до 650 евра минималне зараде у Србији, што смо обећали кроз програм Србија 2027 и, наравно, да дођемо до износа просечне зараде од 1.400 евра.", рекао је Мали.

Подсетио је да је 2010. године минимална зарада у Србији била само 15.700 динара.

Први пут минимална зарада покрива минималну потрошачку корпу

Према његовим речима први пут минимална зарада покрива минималну потрошачку корпу.

"Имамо најбрже растућу економију у Европи. Имамо никада већи број запослених. Коначно, што ми је много драго, ова висина минималне зараде први пут покрива минималну потрошачку корпу из маја месеца. Успели смо и ту, историјску, ствар да урадимо", рекао је Мали и додао да 114.000 запослених прима минималну зараду, што је испод 5 одсто од укупног броја запослених.

"Од 2020. године када је кренула криза која још увек траје, минимална зарада је повећана 98,3 одсто у номиналном износу, а у реалном износу повећана је 37, 8 одсто", рекао је Мали.

О акцији "Најбоља цена"

Председник Александар Вучић изјавио је да ће данас бити представљена акција са трговинским ланцима и 81 производ који ће од 1. септембра до 31. октобра имати цене ниже од акцијских.

Министар Мали је нагласио да ће таква одлука додатно утицати на очување животног стандарда грађана Србије.

"Молим грађане Србије да обрате пажњу, идемо са акцијом снижења цена, ради се о 81 производу. Ово ће додатно утицати на очување животног стандарда грађана Србије. Сваки елемент наше економске политике усмерен је да грађани осете бољитак", истакао је Мали.

Увећање пензије 1. децембра

Упитан о пензијама, министар финансија истакао је и двоцифрено повећање пензија које ће се догодити месец дана раније него што је планирано.

"Изузетно смо стабилни, јуче смо на рачуну имали 700 милијарди динара, јавни дуг нам је испод 50 одсто. Треба нам још десетак дана да утврдимо тачан проценат повећања пензија, али сигурно ће бити двоцифрен, 10,8 можда чак и 11 одсто. Оно што је важно, идемо не од 1. јануара, него од 1. децембра ове године. То је још један додатни показатељ колико водимо рачуна о нашим грађанима", рекао је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

четвртак, 29. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару