Читај ми!

Привредна сарадња Србије и Француске – где се десио велики заокрет

Председник Француске Емануел Макрон боравиће у посети Београду 29. и 30. августа током које ће се, према најавама, потписати више споразума. О значају привредне сарадње, структури размене робе и услуга, значају француског енергетског сектора, за РТС је говорио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, рекао је у разговору за РТС да је "наша робна размена са Француском три пута већа него што је била пре само шест-седам година" као и да је то резултат добрих односа два председника, Александра Вучића и Емануела Макрона.

Како додаје, инвестиције француских компанија у Србији су порасле на више милијарди евра.

Поред улагања у Аеродром "Никола Тесла", Чадеж указује на то да се заборавља на неке компаније као што је један од највећих извозника произвођача пнеуматика "Мишлен".

Према његовим речима, размена робе и услуга са Француском је већа од две милијарде евра, док се у структури извоза догодио заокрет.

"Малине су биле наш највећи извозни производ до 2020. године када се дешава нешто потпуно ново. Кроз политику дигитализације и подршке ИТ сектору сада први пут извозимо више софтвера него малина. Разлика је већа од 500 милиона евра", наглашава Чадеж.

Објашњава да се потрес у енергетском сектору десио због потпуне промене у структури тражње.

"Пре само две године, гледајте колико вам је електричне енергије било потребно за неки компјутерски процес. Данас са вештачком интелигенцијом, са серверима, чиповима којима је потребно много струје. Да бисте успели да обрадите оно што затражите од 'Чет Џи-Пи-Тија', то су енормне количине", каже председник Привредне коморе Србије.

Поредећи енергетски сектор Немачке и Француске, Чадеж напомиње да је стање у Француској много боље јер, како тврди, може да задовољи своје потребе.

"Француска, кроз паметну нуклеарну технологију, може да буде решење заиста за цео европски континент и индустрију, а самим тим и нашу", додаје Чадеж.

У октобру пословни форум у Београду

У Српској кући у Паризу током Олимпијских игара одржан је Пословни форум у којем је учествовало 80 компанија, од тога тридесетак из Србије и остатак из Француске.

"Само тог, једног дана су потписани предуговори у вредности од 4,5 милиона евра. Већ у октобру ћемо имати велику делегацију и велики пословни форум овде у Београду", наводи Марко Чадеж.

Према његовим речима, у плану је и велики пословни форум у Паризу, а одржаће се и пословне експедиције у Монаку, Лиону и Ници.

"Радимо на некој платформи са највећом француском компанијом која се повезује српске и француске студенте који раде на решењима за вештачку интелигенције", каже Чадеж.

О технолошкој конференцији у Лисабону и привредном расту

Говорећи о Веб-самиту у Лисабону, једној од највећих светских технолошких конференција, Чадеж напмиње да је то је једини догађај на свету на коме се појаве извршни директори "Епла", "Мајкрософта", "Фејсбука".

Чадеж наводи да је ПКС већ почела са активностима за Лисабон, расписан је конкурс за избор најбољих стартапова из Србије који ће бити на Веб-самиту.

"Од преко 80 пријављених стартапова биће изабрано њих 24. Те 24 компаније ће имати своје штандове у оквиру српског ИТ острва, које ће можда после немачког штанда бити највеће", каже Чадеж.

Улази се у завршницу ове пословне године, а Чадеж процењује привредни раст од 3,5 до 3,8 одсто који може ићи до четири.

Марко Чадеж очекује да привреда спремније уђе у идућу годину и да су српске компаније спремне да се адаптирају на околности на тржишту које се мењају из дана у дан.

"Живот у неизвесности и сталној потреби за импровизацијом и борби да нешто урадимо омогућио нам је да створимо менталитет који је сада практично глобални, а то је да будемо спремни да се мењамо, да се адаптирамо и да успемо у околностима које су непредвидиве", закључује председник ПКС-а.

уторак, 27. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару