Читај ми!

Одлучила да следи своје снове – живот у Београду заменила шиваћом машином у родној Медвеђи

Србија има 113.000 предузетница а једна од њих је Оливера Станковић из Медвеђе, дипломирани инжењер технологије за дизајн, која је пре четири месеца храбро решила да следи своје снове. Производњу женске одеће покренула је у родном месту.

Кад посао не пружа ужитак, а живот доноси стрес време је за промену и повратак. Оливера Станковић имала је храбрости да послуша срце. Зато сматра успехом одлуку да се после 13 година проведених у престоници врати у родну Медвеђу.

"Осетила сам велику снагу и жељу и вољу да је можда време да започнем свој приватни посао и да све оне своје креације, замисли и идеје реализујем у стварности", истиче Станковићева.

Кренула је од нуле. У стварање сопственог бренда уложила је уштеђевину и средства Националне службе за запошљавање. Тржишту ће најпре понудити тренерке и дуксерице. Од дизајна, преко шаблона, кројења, шивења све је њених руку дело.

"Осећај да сама на тој машини стварам један одевни комад који ће неко купити и носити је нешто што мене апсолутно испуњава, могућност стварања", истиче Оливера Станковић.

Обука прве раднице је почела. Дијана за машином никада није седела, али воља и пријатна реч су пресудне. Мајци четворо деце која је у Медвеђу преко Новог Сада дошла из родне Грачанице посао и те како значи.

Радница Дијана Недељковић каже да је Оливери рекла да не уме ни ручно да шије и да мисли да ће то бити проблем."Одговорила ми је ‘Дијана, научићеш све и ја нисам знала, научила сам све тако да ћеш и ти само треба воља‘".

За још три машине и неколико радница потребна помоћ државе

Оливерин сан је да купи још три машине и запосли још неколико жена јер само тако може у обимнију и исплативију производњу. А за тај корак неопходна је подршка државе.

Држава треба да обрати пажњу на људе који раде у малим срединама, а немају могућности а имају велику вољу и жељу да раде. То је моменат када треба приступити и подржати такву особу", наглашава Станковићева.

Министарка привреде Адријана Месаровић каже да држава ставља акценат на производњу и средства која су намењена куповини опреме и репроматеријала ку функцији даље производе.

"Пратимо идеје, ослушкујемо их и на терену, често и јесмо на терену, разговарамо како бисмо наше програме прилагодили њима", додаје Месаровићева.

Време је највреднији ресурс, каже Оливера, а оно овде има другачију димензију. Позив упућује младим, креативним, образованим људима да је следе јер је живот међу својима у раскошној природи привилегија.

"Важно је да једете здраву храну, да сте окружени људима које волите и да радите посао који волите", закључује Оливера Станковић.

недеља, 25. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару