Читај ми!

Народна банка Србије задржала референтну каматну стопу на шест одсто

Народна банка Србије (НБС) саопштила је да је Извршни одбор централне банке одлучио на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од шест одсто, а на непромењеним нивоима су задржане и каматне стопе на депозитне (4,75 одсто) и кредитне олакшице (7,25 одсто).

Како се наводи, приликом доношења одлуке да задржи референтну каматну стопу на непромењеном нивоу, Извршни одбор је истакао да је та стопа на претходна два састанка смањена за укупно 50 базних поена и да је потребно сагледати ефекте донетих мера.

Додаје се да је и поред повратка инфлације у границе циља, и даље неопходна опрезност монетарне политике НБС.

У саопштењу се истиче да је Извршни одбор НБС истакао да опрезност монетарне политике централне банке Србије налажу кретања у међународном окружењу, пре свега и даље повећани геополитички ризици и њихов утицај на светске цене енергената и других примарних производа. 

"На изражене варијације у процени различитих институција у погледу кретања светске цене нафте, поред присутне међународне неизвесности, утичу и бројни други фактори на страни понуде и тражње, а пре свега променљиви изгледи за раст кинеске економије", наводи се. 

НБС наглашава да у извесној мери опрезност у доношењу одлука о монетарној политици захтевају и изгледи за глобалну инфлацију у наредном периоду, који указују да ће њено успоравање бити постепеније него што се претходно очекивало, а у складу с тим спорији ће бити и темпо ублажавања монетарних политика водећих централних банака. 

Такође, опрезност је потребна, како се истиче и због неизвесног утицаја временских прилика на карактер овогодишње и глобалне и домаће пољопривредне сезоне.

НБС подсећа да се у складу с очекивањима Извршног одбора, међугодишња инфлација у мају вратила у границе циља, након чега је у јуну додатно успорила на 3,8 одсто.

Додаје се да су успоравању инфлације претходних месеци доприносиле све компоненте инфлације.

"Извршни одбор НБС очекује да ће инфлација наставити да се креће у границама циљаног распона, три ± 1,5 одсто у целом хоризонту пројекције", пише у саопштењу.

Наводи се да би према августовској централној пројекцији, након привременог раста у јулу, инфлација требало да успори и да се током наредне године приближи централној вредности циља од три одсто.

На привремени раст инфлације у јулу, према оценама НБС у највећој мери ће утицати серија једнократних поскупљења појединих прехрамбених производа, на шта се одражава раст цена ових производа на светском тржишту или сировина у њиховој производњи, као и појединих услуга које припадају категорији регулисаних цена. 

"Поновном смањењу инфлације након јула допринеће и даље рестриктивни монетарни услови, нижа увозна инфлација, као и очекивани пад светске цене нафте у складу с фјучерсима. Поред тога, допринос ће дати пад инфлационих очекивања, који указује и на висок кредибилитет монетарне политике НБС", наглашава се.

Централна банка додаје да према првој процени Републичког завода за статистику (РЗС), економска активност је и у другом тромесечју забележила већи међугодишњи раст него што што се очекивало у мајској пројекцији, и тај раст је износио 4,2 одсто.

Позитивна кретања, како се процењује, у реалном сектору очекују се и у наставку године, вођена растом домаће тражње. Већој приватној потрошњи требало би да допринесе раст реалних доходака по основу виших зарада и пензија и смањење инфлације, а расту инвестиција у основна средства повећана профитабилност привреде из претходних година, висок прилив страних директних инвестиција и капитална издвајања државе, пре свега за потребе улагања у саобраћајну инфраструктуру. 

Према оцени Извршног одбора централне банке Србије, иако ће домаћа тражња водити раст и у наредном периоду, не очекује се да ће она знатније утицати на инфлацију.

Истиче се и да ће Извршни одбор НБС наставити да прати и анализира трендове на домаћем и међународном тржишту и да одлуке о будућој монетарној политици доноси у зависности од података који буду пристизали, изгледа у кретању инфлације и њених кључних фактора, као и процене ефеката донетих мера монетарне политике. 

Истовремено, како се додаје, приликом доношења одлука Извршни одбор ће водити рачуна да се обезбеди очување финансијске стабилности и повољних изгледа привредног раста.

У саопштењу се наводи и да је на данашњој седници Извршни одбор је усвојио августовски Извештај о инфлацији с новим макроекономским пројекцијама, које ће детаљније бити представљене јавности на конференцији за новинаре 14. августа, када ће бити додатно образложене и донете одлуке монетарне политике.

Најављује се и да ће се наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржати 12. септембра 2024. године.

четвртак, 08. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару