Читај ми!

Мали: Србија на првом месту по расту БДП-а у Европи

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да је Србија, према досадашњим подацима за ову годину, на првом месту по расту БДП-а у Европи. Када је реч о пројекту "Јадар", Мали поручује да струка треба да говори, уместо људи који се баве политиком.

Синиша Мали је у Дневнику РТС-а рекао да пристижу подаци о расту бруто домаћих производа за све земље у Европи, и да је према подацима који су до сада пристигли, Србија на првом месту.

"Први квартал смо имали стопу раста од 4,7 одсто, други квартал 4,2 одсто. Дакле, у просеку за прву половину године 4,5 одсто раста БДП-а. Дакле, први смо у Европи. Како буду долазили и остали подаци, ја мислим да ћемо бити најмање међу прве две или три земље", наводи Мали.

Такође, додао је, Србија привлачи стране директне инвестиције и по томе је апсолутни рекордер у региону.

"С друге стране, не стајемо са великим капиталним инвестицијама. Видели сте синоћ председника Вучића који је обишао радове на изградњи брзе пруге Београд-Суботица", истакао је Мали.

Министар је рекао да се, када се погледа швајцарска формула, може очекивати двоцифрено повећање пензија у наредном периоду, и да ће видети да ли ће тај повећани износ моћи да буде исплаћен већ пре краја године.

"Имамо никада више новца на рачуну, преко 700 милијарди динара, имамо рекордне девизне резерве, 27 милијарди евра, имамо 46,5 тона злата у трезору Народне банке, девизни курс је стабилан, јавни дуг нам је испод 50 одсто", наводи Мали.

Такође, најавио је и повећање плата, пре краја године или од првог јануара.

О рударењу литијума: Струка треба да говори, уместо људи који се баве политиком

Када је реч о пројекту "Јадар", против којег су претходних дана одржани протести широм Србије, а најављени су за суботу и у Београду, министар понавља да тај пројекат за државу може да буде потенцијално највећа развојна шанса, али да је здравље људи најважније.

"Зато имамо тај здравствени тим, хајде да пустимо наше лекаре, наше докторе, наша најзвучнија имена у тим областима, да кажу шта имају", додаје Мали.

Министар је истакао и да нема копања у наредна 24 месеца.

"С друге стране, када погледате протесте, голим оком се то види да је то политички инструирано", оцењује Мали.

Мали поручује да струка треба да говори, уместо људи који се баве политиком.

"Превасходно мислим на ове из опозиције који преузимају те протесте, како би опет злоупотребили једну од тема која за мене и за нас може да потенцијално да буде највећа развојна шанса у деценијама које долазе", закључио је министар.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару