Читај ми!

Јапан покретач поремећаја на светским берзама

У понедељак 5. августа у далекоисточној царевини Јапану десио се најдраматичнији пад деоница у историји, јер је њихова просечна вредност у једном дану пала за читавих 13 процената. Пад на берзи обухватио је предузећа из свих области привреде и пренео се на тржишта других азијских земаља, а потом и Сједињених Америчких Држава.

Основни узрок обрушавања вредности јапанских деоница је за домаће пословне људе и економисте неочекивана одлука Банке Јапана (централне банке те острвске државе) да подигне референтну каматну стопу са 0,1 на 0,25 посто и најава да ће се са таквом праксом наставити и у блиској будућности, што је изазвало нагли скок домаће валуте и велику забринутост у вези са последицом тог скока на углавном извозно оријентисану економију.

Још један врло важан узрок је и вест да америчка привреда улази у рецесију, а економисти такође указују и на страх од рата на Блиском истоку, односно, опасност да се прекину испоруке нафте и гаса из тог региона.

Пуцање мехура

Нагли скок јена у протеклих неколико дана, са 161 за један долар на око 141, одједном је окончао и профитаблину праксу у којој су страни, нарочито амерички, инвеститори због ниске реферетне стопе у Јапану масовно позајмљивали његову валуту и онда је претварали у амерички, аустралијски или новозеландски долар, те исте полагали на штедњу у сопственим земљама, где су банкарске камате осетно више.

Односно, како кажу поједини амерички економисти, изненадни потез Банке Јапана "пробушио је сваку врсту мехура": почев од јефтиних зајмова у самом Јапану, огромног профита које су крупне извозно оријентисане компаније у тој земљи остваривале просто захваљујући томе што је јен био екстремно јефтин, до мехура на јапанском тржишту деоница, чија је просечна вредност до поменутог пада била на највишем историјском нивоу и мехура који су уживали страни трговци и шпекуланти у трговини јеном.

Паника у режији централне банке?   

Брокери и економисти у Јапану стога постављају питање да ли је дизање референтне стопе заиста било потребно у овом тренутку и спекулишу да се централна банка на тај корак одлучила вероватно стога што је била узнемирена дугим клизањем домаће валуте јена, која је досегла најниже нивое у односу на амерички долар у протекле четири деценије. 

Треба рећи, међутим, да сами стручњаци те банке тврде да су се за подизање референтне стопе одлучили и стога што је земља, чини се, коначно успела да надвлада вишедеценијски проблем дефлације, односно, то што се цене крећу као пожељној инфлацији од два посто, па више нема потребе за тим да централна банка готово џабе позајмљује новац финансијским институцијама.

Пословни људи у Јапану, међутим, истичу да је, више од самог једнократног (неочекиваног) чина подизања референтне каматне стопе, берзанске трговце узнемирила најава гувернера Банке Јапана Казуа Уеде да ће у будућности наставити са том праксом. 

Наиме, вредност домаће валуте јена углавном зависи од разлике у висини реферетне каматне стопе у Јапану и САД и јен је, по правилу, тим јачи што је та разлика мања. Пошто је америчка централна банка најавила смањење сопствене реферетне каматне стопе за септембар већ се очекивао даљи раст јена, па су изненађени инвеститори "прочитали" Уедину изјаву као додатно нагло смањивање поменуте разлике, односно, пребрзо и штетно јачање јена.

Стога је одмах пала вредност деоница бројних извозно оријентисаних предузећа којима погодује низак јен, јер нагли раст јапанске валуте значи изненадно поскупљење њихових производа у иностранству и смањење извоза и прихода. Одмах су настрадале и банке, јер брз раст реферетне каматне стопе значи да ће кредити које оне дају поскупети, што опет вероватно значи да ће се компаније и грађани мање код њих задуживати. Затим је дошло до масовне и паничне продаје свих врста деоница, тако да је пад захватио све гране јапанске привреде.

Алгоритми као неми џелати

Интересантно је да поједини брокери истичу да је у тој масовној (и нерационалној) распродаји свих врста деоница, укључујући ту и оних "здравих", у знатној мери "прсте" имао аутоматизовани систем трговине који се заснива на алгоритмима. Ово стога што су алгоритми програмирани тако да када се достигну одређени параметри, моментално крену аутоматски у велику продају. Односно, смањено присуство људи у трговини је, вероватно, допринело дубини и ширини пада деоница.

Јапанске деонице се данас опорављају од јучерашњег драматичног пада. Биће, међутим, интересантно видети шта ће и да ли ће уопште ишта предузети Банка Јапана да ублажи важан узрок потреса – претерани, пребрзи раст јена.

Ако би она вратила референтну каматну стопу на нижи ниво и тако допринела паду валуте, она би изгубила поверење пословног света, па вероватно и владе и грађанства, јер би деловала неодлучно и некомпетентно. С друге стране, ако остане верна курсу за који се определила, економски потреси у Земљи излазећег сунца би могли да се наставе извесно време.

Док многи страхују да ће велики пад вредности деоница имати озбиљне последице по реалну економију, у Јапану има и пословних људи који нису превише узнемирени поменутим драматичним догађајима зато што нагли раст јена и пад вредности деоница виде као реалистичне корекције које су морале да се кад-тад десе, и верују да ће се тржиште деоница ипак стабилизовати и постепено опоравити.

уторак, 06. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару