Читај ми!

Влада Јапана са приватним компанијама гради фабрику чипова од 32 милијарде долара

Јапанска влада и приватне компаније заједничким снагама граде фабрику најнапреднијих чипова која би требало да кошта више од 32 милијарде долара.

На острву Хокаиду млада јапанска компанија "Рапидус" гради постројење за израду најсавременијих чипова, које ће по садашњем валутном курсу, очекује се, коштати читавих 32,4 милијарди долара. (По курсу који је важио у тренутку када је најављена изградња фабрике прошле године, она је коштала чак 37 милијарди америчких долара).

Фабрике чипова генерално су врло скупе и коштају најмање пет до седам милијарди долара, док већа и сложенија постројења достижу и по 12 и 15 милијарди. Јапанска фабрика, међутим, далеко ће надмашити и те дивовске трошкове.

"Рапидус" планира да у фабрици у месту Ћитосе на Хокаиду 2027. године почне производњу логичких чипова чија су кола промера само два нанометра. Реч је о најсавременијим полупроводницима које до сада нико није произвео и који ће омогућити функционисање најмоћнијих компјутера и сервера.

Промер од два нанометра је и на самој граници онога што је у овом тренутку физички могуће и даља минијатуризација кола на чиповима би захтевала примену потпуно нове технологије.

Циљ јапанске државе и привреде

Јапан је осамдесетих година прошлог века, захваљујући компанијама као што су "Тошиба", "НЕЦ", "Хитачи" или "Шарп", производио више од половине свих чипова на свету, али је након притиска из САД, пристао на смањење производње и увоз туђих чипова. Након тога је почео да ослања најпре на јужнокорејске, а онда и тајванске компаније, које су последњих деценија, уз америчке, постале доминанте на светском тржишту полупроводника.

Изградњом фабрике на Хокаиду, као и привлачењем највећег светског произвођача чипова тајванског "ТСМЦ" да отвори два постројења за производњу полупроводника у граду Кумамото на острву Кјушу, Јапанци сада прижељкују да направе велики технолошки искорак, пошто њихове компаније већ извесно време знатно заостају за страним конкурентима будући да праве само чипове инфериорне моћи промера од чак 40 нанометара и држе једва око десет процената светског тржишта.

Иначе, једна од нових тајванских фабрика у Кумамоту правиће чипове промера између 12 и 28 нанометара, док ће друга бити знатно напреднија, јер ће се у њој израђивати моћнији чипови промера шест нанометара.

Осим тог технолошког скока, који би им омогућио и производњу напредних компјутера, сервера, и квалитетнијих паметних телефона и аутомобила, јапанска влада и привреда такође намеравају да улагањима у индустрију најсавременијих полупроводника заштите себе и од последица евентуалног сукоба у Тајванском мореузу, који би несумњиво пресекао увоз чипова с тог пацифичког острва.

"Порођајне" муке

"Рапидус", као потпуно домаћа компанија која има амбиције да прави полупроводнике размере само два нанометра, има посебну важност за јапанску привреду.

Он се, међутим, суочава са озбиљном финансијском препреком у свом напору да се пробије на сам врх индустрије полупроводника.

Инвестиција потребна да његова фабрика на Хокаиду проради толико је велика да он до сада није успео да прикупи потребни капитал.

Наиме, неколико приватних компанија лидера јапанске индустрије, као што су "Тојота" и "Сони", оформили су фонд за финансирање изградње постројења "Рапидуса", а и влада му је пружила субвенције, но тај допринос се до сада укупно свео на противвредност од само неколико милијарди долара.

С друге стране, велике банке су редом одбиле да пруже зајам "Рапидусу" (основан у августу 2022), јер он просто нема никакве резултате у прошлости, те постоји сумња у вези тога да ли ће бити у могућности да развије потребну мрежу муштерија за своје производе.

Зато је тој компанији потребна даља, већа помоћ владе. Јапански премијер Кишида је 24. јула посетио градилиште на Хокаиду, где је обећао да ће влада издати државне гаранције за ту "Рапидус".

Оне ће подстаћи банке да одреше кесу и укључе се у финансирање једног од највећих појединачних пројекта у историји државе. Јасно је и да ће влада наставити с поступним давањем субвенција за иградњу фабрике на Хокаиду.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару