Читај ми!

Усвојен Интегрисани национални енергетски и климатски план Србије

Влада Србије усвојила је данас Интегрисани национални енергетски и климатски план Србије за период до 2030. године са пројекцијама до 2050. године. Скоро сваки други мегават-сат произведене електричне енергије обезбеђиваће се из чистих извора, истакла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Усвајањем Интегрисаног националног енергетског и климатског плана отпочиње нова етапа у развоју енергетског сектора Србије, која треба да допринесе већој сигурности снабдевања, уз повећање учешћа чистих извора енергије и већу заштиту животне средине, изјавила је Дубравка Ђедовић Хандановић, саопштила је Влада Србије.

Усвајањем овог плана Србија добија стратешки документ који је усклађен са визијом Европе у погледу декарбонизације енергетског сектора, а који представља својеврсну "мапу пута" Србије у енергетској транзицији, навела је Ђедовић Хандановић и додала да је овај план прилагођен карактеристикама нашег енергетског сектора и императиву да у сваком тренутку наши грађани и привреда могу да рачунају на сигурно снабдевање.

Како је навела, Интегрисани план ставља тежиште на улагања у обновљиве изворе енергије, где око 3,5 гигавата нових електрана на енергију сунца и ветра треба да буде на мрежи до 2030, што значи да ће се скоро сваки други мегават-сат произведене електричне енергије обезбеђивати из чистих извора.

Мере предвиђене овим планом укључују, између осталог, интензивна улагања у повећање енергетске ефикасности у свим секторима, веће коришћење обновљивих извора енергије за грејање и хлађење и постепену електрификација саобраћаја.

Примена мера из Интегрисаног плана, према речима министарке, треба да омогући остварење главног циља у борби против климатских промена, а то је смањење емисије гасова с ефектом стаклене баште за 40,3 одсто у односу на 1990. годину.

Ђедовић Ханданвић је нагласила да је доношењем овог амбициозног, али остварљивог плана за енергетску транзицију, Србија показала спремност да с једне стране ради на повећању сопствене енергетске сигурности и независности, a сa друге на испуњењу својих међународних обавеза у погледу остваривања глобалне климатске агенде.

"Ово је важан стратешки документ за усаглашавање са захтевима Европске уније и укључује циљ спајања тржишта електричне енергије са јединственим тржиштем ЕУ", рекла је Ђедовић Хандановић и додала да Србија дели визију Европе у области енергетике, остварујући је у складу са нашим степеном развоја и ресурсима којима располажемо.

Интегрисани национални енергетски и климатски план је кључни стратешки документ којим се дефинишу стратешки циљеви и динамика њиховог остваривања у процесу енергетске транзиције. Политике и мере за остваривање циљева овог плана груписане су у пет кључних димензија: декарбонизација, енергетска ефикасност, енергетска сигурност, унутрашње енергетско тржиште и истраживање, иновације и конкурентност, наводи се у саопштењу Владе Србије.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару