Читај ми!

Боснић за РТС: Грешка је што послодавци нису дужни да раднике траже преко НСЗ-а

Од почетка године Србија је издала између 25.000 и 30.000 радних дозвола за странце, али то је део плана Б, план А је да се заштити домаће тржиште рада, рекао је за РТС Милан Боснић, директор Националне службе за запошљавање.

Милан Боснић је позвао привреднике да им достављају податке о томе који профили радника су им потребни, и нагласио да држава може да помогне чак и великим послодавцима јер издваја новац за плаћене праксе, обуке радника, програм "Моја прва плата".

Боснић је апеловао и на грађане који траже посао да се јаве локалним филијалама НСЗ.

Истиче да се тако штити домаће тржиште рада и повезују потребе привреде са субвенцијама које држава издваја за запошљавање.

"Изменом закона послодавци нису дужни да новог радника најпре траже преко НСЗ-а. Ја мислим да је то грешка, јер имамо много програма и средстава којима можемо да помогнемо послодавцима, чак и онима који су велики и којима финансијска помоћ није нужно потребна. Постоје начини, обуке, плаћене праксе које би сви требало да користе“, рекао је Боснић.

Најбољи пројекат НСЗ-а

Субвенције за самозапошљавање су најбољи пројекат Националне службе за запошљавање, а за  300.000 динара намењених отварању сопственог посла конкурише много више људи него што има одобрених средстава, па до новца најпре дођу они који имају бизнис план, рекао је Боснић.

У томе им помаже, како наводи, обука о предузетништву коју су дужни да похађају, а посебно га охрабрује то што је улазак у бизнис све чешћа тема међу младима.

"Добијамо бизнис планове из свих области, најчешће из услужних делатности, али оно на што сам ја највише поносан када видим, то је да често имамо фирме које се баве очувањем старих заната и неких наших традиционалних знања“ каже директор НЗС-а.

Додаје да је највећи дефицит на тржишту рада управо за занатлијама и мајсторима, и то не само у Србији већ и у читавој Европи.

"Приметан је пораст интересовања за улазак у предузетничке воде. Наравно, млади предњаче зато што су храбрији и спремнији на ризик. Користе све могуће алате који су на располагању и на интернету и кроз школство. Оно што је добро да имамо све више програма и субвенција не само од државе него и од приватрних фирми које подстичу предузетништво тако да смо на доброј путањи да имамо све већи број предузетника“, каже Милан Боснић.

У Нишу, Крушевцу и Сремској Митровици у току је  пилот пројекат за самозапошљавање млађих до 30 година који финансира Европска унија. Циљ је да се олакша прелазак  из школског система у радно окружење.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару