Читај ми!

Мањак паркинг места и услуга плаћања картицом - ситнице које кваре добар утисак код туриста

Србију је прошле године посетило 2,1 милион странаца, више од половине било је у Београду. Гостима се радујемо, али бисмо могли и боље да их дочекамо. Недостају паркинг места за аутобусе, али и апарати за картице у такси возилима.

Захваљујући разгранатој мрежи летова, странци нам углавном стижу авионом. Слећу на реновиран и добро организован аеродром. На излазу узимају ваучер за такси како би се спречио рад нелегалних таксиста. Ред за такси се брзо скраћује, за све који плаћају готовим новцем. Али, ако сте странац и, наравно, немате динаре, онда ћете чекати пола сата да се појави возило које има апарат за очитавање картица.

Има га 90 одсто таксиста, кажу у њиховом Удружењу. Само га нерадо користе зато што им новац на рачун леже дан касније уз банкарску провизију од око 1,7 одсто.

"Слажем се да је то нешто што ствара неки додатни трошак, о томе можда треба разговарати са банкама да видимо да се то пребаци на вас као кориснике услуга, али није оправдање да ми немамо читаче, поготво на аутобуској станици и на аеродрому", наглашава председник Такси удружења Србије Александар Бјелић.

У градској Скупштини кажу да таксисти нису обавезни да путницима обезбеде могућност плаћања картицама, али најављују промене.

Секретаријат за јавни превоз припрема Предлог измене и допуне Одлуке о такси превозу и Правилника о раду. Прописаће да таксисти који возе путнике са долазног терминала аеродрома морају да имају ПОС терминал, односно да су дужни да путницима обезбеде могућност безготовинског плаћања.

Београд је пун странаца који организовано обилазе град, а у целом граду је само осам паркинга за туристичке аутобусе: Земунски кеј, Тржни центар Ушће, Пристаниште, Студентски трг, Скадарлија, Пионирски парк, Музеј 25. мај и Храм Светог Саве.

"Проблем везан за све то је и дужина задржавања аутобуса на тим местима која је ограничена на 15 минута, а ви знате да се Храм, на пример, не може обићи за 15 минута те се самим тим тај аутобус, када дође и кад путници изађу, мора померити са тог паркинга, да оде ко зна где и да сачека позив водича и да се поново врати по путнике под условом да има места где да стане", објашњава Владимир Влахо из агенције "Сабра травел".

И тамо где има паркинга нема довољно места.

"Лука Београд може да прими шест бродова у исто време. За један брод нам углавном треба четири аутобуса, а онда на овом паркингу имамо укупно шест паркинг места, што значи да сваки пут кад имамо више од два брода - ми имамо проблем", каже Ивана Михаиловић из Првог паробродског друштва.

Имају проблем и они који дођу својим аутомобилом да плате паркинг, па им преостаје да траже место у некој од гаража. А у шетњи непријатно их изненаде достављачи који углавном безглаво јуре на бициклима, и у тренутку непажње могу лоше да прођу и једни и други.

понедељак, 22. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару