Ђедовић Хандановић и Хил посетили топлану "Пемци 1" у Кладову

 Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил посетили су топлану "Пемци 1" у Кладову која је уз подршку УСАИД програма "Боља енергија” у Србији инсталирала соларну електрану снаге 50 кW и постала први купац-произвођач међу топланама.

Дубравка Ђедовић Хандановић је навела да је у последњих годину и по дана капацитет прозјумера у Србији повећан чак десет пута са 6 МW на више од 65 МW, наводи се у саопштењу Министарства.

"Ово је прва топлана купац-произвођач у Србији која комбинује два обновљива извора енергије - биомасу и енергију сунца. Хвала на донацији Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД), захваљујући којој је уграђена соларна електрана коју ће топлана користити за повећање енергетске ефикасности и смањење емисија угљен-диоксида. Око 2.500 домаћинстава ће се грејати на чисту енергију што ће повећати и енергетску сигурност. Очекујемо да УСАИД, кроз пројекат "Боља енергија” подржи и софтверско решење за ефикасно управљање потрошњом енергије у овој топлани што ће додатно смањити трошкове", навела је Ђедовић Хандановић.

Према њеним речима, држава је створила повољан регулаторни оквир за развој капацитета из обновљивих извора енергије, а инсталисани капацитети соларних електрана вишеструко су повећани.

"Пре две године смо имали око 20 МW капацитета соларних електрана, а до краја 2024. имаћемо око 150 МW. Створили смо услове, пре свега законодавне, да природни потенцијали којима је Србија богата као што су сунце и ветар убрзано почну да се претварају у нове производне капацитете и да повећамо инвестиције у ОИЕ. Настављамо сарадњу са САД-ом у развоју пројеката ОИЕ и кроз соларне и кроз друге видове чисте енергије", навела је министарка.

Амбасадор САД-а у Србији Кристофер Хил похвалио је рад Министарства рударства и енергетике и подсетио да се оваквим пројектима решава двоструки проблем, добија се чиста енергија и чист ваздух, што је важно и за будуће генерације.

"Транзиција је свуда сложен процес посебно у енергетици и много стручњака ради на проналажењу нових технологија које се стално мењају. Кладово је као прозјумер пионир међу топланама, и као такав диктира ритам и за остале градове и општине широм Србије. Наставићемо да разговарамо са ресорним министарством шта може да се уради на унапређењу енергетског сектора у Србији", поручио је Хил.

Председник општине Кладово Саша Николић истакао је да је Кладово општина позната по улагању у зелену енергију, као и да је у изградњу топлане Пемци 1 и реконструкцију топловодне мреже уложено 6,5 милиона евра.

Током посете Кладову, министарка Ђедовић Хандановић и амбасадор САД-а у Србији Кристофер Хил, у присуству генералног директора Електропривреде Србије, Душана Живковића, обишли су хидроелектрану Ђердап 1, и разговарали о потенцијалима за развој пројекта реверзибилне хидроелектране Ђердап 3, чијом изградњом би се Србија позиционирала као регионални лидер одрживости и која би значајно променила енергетску слику у региону.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару