Пољопривредници на скупштинској расправи, предложене мере за нови аграрни буџет

Сточарство је стуб пољопривреде и треба га додатно подстицати, али се не сме правити раздор са произвођачима из других грана аграра, речено је на скупштинској расправи о праведнијој расподели подстицаја у пољопривреди у наредном аграрном буџету.

Више од 180 представника пољопривредних удружења било је у Народној скупштини, где се говорило о проблемима, али су предложене и мере за нови аграрни буџет који се усваја у октобру.

Представници удружења тражили су, такође, да се реши проблем осигурања усева, пољопривредних пензија, али и да се уведе ред у катастар.

Према њиховим речима, произвођачи јужно од Саве и Дунава не могу да упишу земљиште у катастар, те им то касније прави проблем да се пријаве у е-аграр, што је услов за добијање субвенција.

Субвенције по хектару

Део пољопривредника упитао је представнике Скупштине шта је са договором о повећању субвенција по хектару, који су после протеста у новембру постигли са тадашњом министарком пољопривреде у техничком мандату

"Бавим искључиво пољопривредом. Волео бих да ми одговорите шта је договором из Кисача, где су дељени флајери 26. децембра. Колеге пољопривредници вероватно сви знате да је требало да буде поврат за семе 17.000 динара", истакао је Ненад Миленковић из Удружења пољопривредника "Стиг".

Председник Скупштинског одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић подсетио је да је месец дана после усвојања буџета, дошло до договора у Кисачу.

"Ана Брнабић, као тада председница Владе, рекла је да на 18.000 постоји идеја да се дода 17.000 динара, али да о томе на ширем састанку треба да одговор дају сточари и воћари. Било је покушаја у СИВ-у да се обезбеди та сагласност, која није обезбеђена", навео је Ристичевић.

"Нема јединства"

Председница Скупштине Ана Брнабић истакла је да се у претходном периоду много разговарало са пољопривредницима, али да је стекла утисак да међу њима нема јединства.

"Буџет за субвенције је више од 10 пута већи него што је био пре 10 година, што показује намеру државе да уложи у подршку пољопривреди и пољопривредним произвођачима. То је ваш буџет који треба да транспарентно расподели у договору свих нас", поручила је Брнабићева.

На расправи је затражено више новца за инвестиције у прераду и да се 10 одсто новог буџета определи за помоћ у кризним ситуацијама. Речено је да се са субвенцијама касни, а да најдуже чекају мали пољопривредници.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару