Читај ми!

Србији још 18 милиона долара развојне помоћи, потписан споразум САД-а и Владе Србије

Сједињене Америчке Државе, преко Америчке агенције за међународни развој и Влада Србије потписале су два амандмана постојећих споразума о помоћи, чиме ће САД обезбедити додатних 18 милиона долара развојне помоћи нашој земљи.

У име Владе Србије амандман на споразум о помоћи за боље функционисање јавне управе и амандман за конкурентнију тржишну економију потписала је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић у присуству амбасадора САД Кристофера Хила.

Хил је исказао задовољство што учествује на свечаности потписивања амандмана постојећих споразума између Америчке агенције за међународни развој Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и Владе Србије о различитим врстама помоћи које ће та Агенција обезбедити Србији.

Амбасадор САД-а навео је да је УСАИД партнер Србије већ 23 године и да је усмерена на различите области попут енергетике, заштите животне средине, реформе политике, економског раста.

"И она је усмерена на те области не да би УСАИД рекао 'Ево то имамо да вам дамо' него што Србија каже да су то области где јој треба помоћ. Значајно је схватити да се ради о сарадњу и о партнерству ", рекао је Хил у Влади Србије након потписивања амандмана.

Кристофер Хил је истакао да Влада САД-а преко УСАИД-а покушава да помогне нашој земљи у свему што јој је потребно на њеном путу ка приближавању ЕУ.

"Све ове области су у складу и конзистентне са оним што Европска унија покушава овде да уради и што Србија покушава да уради заједно са Европској унији и у вези с њима", рекао је Хил.

Ускоро ће отићи и ван Београда да обиђе пројекат УСАИД-а који му се посебно допада, а реч је о постављању изолације на стамбене зграде који ће омогућити да зими буде топлије, а лети хладније.

"То је још нешто где УСАИД има потенцијал да помогне а Србија жели ту помоћ. Тако да можемо много тога заједнички учинити, кад смо заједно онда стижемо даље и то је оно што кроз овај пројекат покушвамо да урадимо", рекао је амбасарод САД-а.

Тања Мишчевић је навела да је реч о наставку сарадње, подсећајући да је од 2001. године, откада су САД почеле редовно да помажу Србији, па до сада, наша земља кроз различите фондове добила више од 1,2 милијарде евра.

Потписивању амандмана постојећих споразума о помоћи, присуствовала је и директорка мисије УСАИД-а у Србији Брук Ајшам.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару