Читај ми!

Велики број фалсификованих производа на тржишту – како да их препознате

Са празничним периодом повећава се и потрошња, чак и за 40 одсто. Након последњег открића фалсификованих производа, потрошачи ће осим о ценама морати да воде рачуна и о квалитету намирница. Марко Драгић из Националне организације потрошача рекао је за РТС да се може очекивати велики број фалсификованих производа на тржишту у Србији и грађани који су их уочили могу да их пријаве тржишној и пореској инспекцији.

Тржишни инспектори су недавно открили илегалну производњу фалсификата детерџената, шампона и кекса "плазма". Марко Драгић из Националне организације потрошача рекао је за РТС да се то и очекивало, пошто је и пре годину дана дошло до открића фалсификата детерџената који су се продавали на пијацама и на "хаубама".

Истакао је да је изненађујуће што се произвођачи фалсификата нису опаметили и престали са таквим понашањем, али и што надлежни нису покренули довољно адекватних поступака.

Драгић је рекао да се може очекивати велики број фалсификованих производа на тржишту у Србији.

"Поготово што су јако великe разлике у ценама и није реално и природно да буду толике разлике у ценама на пијацама и у самим продавницама. И поред маржи и зараде које трговци имају, опет не може да дође до толиких осцилација и не може бити толико нижа цена на пијацама", навео је Драгић.

Како је објаснио, управо је то показатељ да је то роба сумњивог порекла и квалитета и да би требало избегавати или прекомерно контролисати те производе како се потрошачи не би довели у заблуду или да не би настао неки здравствени проблем.

Обратити се инспекцији у случају сумње

Драгић је истакао да, уколико постоји сумња да се у неком објекту продају фалсификовани производи, то би требало пријавити тржишној и пореској инспекцији, а ако постоји проблем са одређеним производом, то би требало пријавити инспекцији која је задужена за контролу порекла тог производа.

Говорећи о ценама и снижењима, Драгић је рекао да просечан потрошач никако не може да зна када је дошло до промене цене и да му једино преостаје да трговцу верује да је то заиста тако.

"Док тржишна инспекција може увидом у књиге трговаца да види да ли је дошло до промене цена непосредно пре најаве, на пример неко викенд снижење или викенд акције и на тај начин да покрене адекватан поступак и санкционише трговца који на тај начин послује", рекао је Драгић.

Поручио је да је савет за празничну куповину потрошачима да прате акције и снижења и да купују само оно што им је неопходно.

понедељак, 13. мај 2024.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара