Читај ми!

Kосовски божури – заједнички бренд за пољопривредне производе са КиМ

Прошле године на Kосову и Метохији регистровано је 6.794 пољопривредних газдинстава. Пројекат под називом "Косовски божури" има за циљ да обједини све производе са КиМ који би се продавали на територији централне Србије а могли би да се и извозе.

Председница Друштва аграрних економиста проф. др Тања Бранков каже за РТС да су уз подршку Канцеларије за KиМ и Економског факултета у Kосовској Митровици, представници ДАЕ обишли газдинства која имају потенцијал да под заједничким именом производе и продају своје производе на територији централне Србије а да је циљ и извоз.

"Припрема се и пројекат донација које би помогле некомерцијалним газдинствима да опстану, као и програм подршке за чуваре традиције на Kосову и Метохији који одгајају старе, аутохтоне сорте говеда, воћа и поврћа", наглашава Бранковљева.

Тамошњи произвођачи посебно су поносни на вина али и на шарски сир. За килограм те делиције, употреби се десет литара млека крава и оваца које су пасле на Шар планини.

Уколико овај пројекат заживи, кажу стручњаци то би био врхунски пример економског патриотизма.

Kуповином таквих производа, потрошачи не добијају само врхунски производ већ и сатисфакцију да помажу останак и опстанак пољопривредних произвођача у јужној српској покрајини.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара