Дефицит месара у ужичком крају - муштерије за цену не питају, ветеринари упозоравају: Преглед меса обавезан
Сезону свињокоља у ужичком крају и ове године прати дефицит месара - муштерије за цену не питају, а мајстори предност дају старим муштеријама. Ветеринари упозоравају - пре коришћења месо мора да се прегледа!
Мразовито новембарско јутро у пожешком крају. Породица Чолић у Врањанима утовила је две свиње.
"Има доста домаћинстава која то и даље раде на традиционални начин. Не воле куповно, воле домаће, органско, сами гаје своје свиње, знају чиме их хране, знају како их негују, тако да знају како да добију прави квалитет за себе и своју породицу", наводи Милутин Чолић из Пожеге.
Сам топи чварке, али за обраду меса ангажује професионалце. Месаре треба резервисати и неколико месеци раније.
"Месари се баш траже, зову сваки дан, али нема ко. Ми не можемо да стигнемо све", указује Славиша Цицовић, месар.
Његов колега Раде Даничић каже да месари могу да зараде између 7.000, 8.000 динара по комаду.
Пре употребе месо обавезно треба однети ветеринару на преглед.
"Једини начин заштите јесте преглед. Поред тога постоје и други паразити, али не у тој мери, који су опасни за здравље људи, али првенствено је значи преглед свињског меса на трихинелу спиралис", наводи Срђан Брмбота, ветеринар из Пожеге.
А кад стигне потврда да је месо исправно, почиње најбољи део свињокоља - још бољи у друштву комшија и родбине.
Коментари