Читај ми!

Научни скуп о ослобођењу Београда – "Култура сећања и неговање историјске истине"

Уочи обележавања 80 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, у Руском дому одржана је научна конференција "Култура сећања и неговање историјске истине". Учесници су оценили да је то била једна од најважнијих операција, која је коначно довела и до ослобађања читаве Европе. Поручили су да се свим расположивим средствима треба борити против покушаја брисања или извртања историјских чињеница.

Београдска операција једна је од најважнијих стратешких операција које смо имали - не само за ослобађање балканског региона од фашизма, већ и целе Европе, истакао је Александар Боцан Харченко, амбасадор Руске Федерације.

"То је стратешка операција која је омогућила да Црвена Армија настави даље ка Мађарској и успостави сарадњу са другим фронтовима. Ми се тиме поносимо, то је у политичком, духовном и војном смислу врло важна операција", нагласио је Харченко.

Старовић: Свакодневна борба за истину

Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указао је да у времену када се хероји проглашавају за издајнике, а издајници херојима, постоји само један начин да се супротставимо фалсификатима, а то је свакодневна борба за истину.

"Потребни су нам и већи материјални ресурси, мотивисана академска заједница, политичка подршка и наравно афирмативни приступ јавности. На концу, наша дужност и обавеза је да чувамо успомене на жртве и ратнике из Другог светског рата", поручио је Старовић.

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин нагласио је да је ревизија историје почела и пре него што је Други светски рат. 

"Ревизија Другог светског рата почела је оног тренутка када совјетски животи више нису били битни за победу, јер је победа постигнута и тада је почела припрема за следећи сукоб", рекао је Вулин.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи