Читај ми!

"Здраво дете од главе до пете" - без упута и заказивања специјалистички прегледи и савети у Нишу

Без упута и заказивања, ове суботе деца су могла да се прегледају у нишком Дому здравља, у оквиру акције "Здраво дете од главе до пете“. Лекари су проверавали вид, слух, кичму - односно држање, и различите развојне сметње. Урађено је 328 прегледа, а акција ће бити поновљена и у новембру.

Да ли ће морати да носи наочаре дошла је да провери Даница Јовановић заједно са оцем и сестром, кажу да им је одговарало да дођу у суботу и да су све брзо завршили.

"Приметила сам да имам проблеме када идем на часове виолине у музичкој школи, када треба да читам ноте не могу баш лепо да прочитам, морам да се приближим, крене глава да ме боли", каже ученица Даница Јовановић.

Отац Драгољуб Јовановић је рекао да су његова млађа ћерка која је 3. разред а старија која иде у 7. добиле потврду о завршеном систематском прегледу, тако да без неког чекања и упута може све да се заврши.

Да деца проводе превише времена испред различитих екрана и да то утиче на њихов развој указују и подаци са обавезних систематских прегледа. Рана дијагностика је циљ и ових превентивних прегледа.

"Увек се негде издвајају деформитети кичме, стопала па и поремећај вида код деце који се уочавају све раније и раније", каже др Снежана Здравковић, начелница службе Педијатрије.

Др Кристина Стојановић, офталмолог каже да се деца жале да имају осећај пецкања, непријатности осећај сувог ока а с друге стране прекомерна употреба вида доводи до тога да имамо све чешће кратковидост.

"Најчешћи су проблеми коришћења слушалица наши адолесценти то не разумеју па због ушне масти врло често долази до стварања оптурантног чепа односно тзв.церумена који у потпуности запуши тај спољашњи канал и долази до пада слуха", рекла је др Ивана Дејић, оториноларинголог.

Уз специјалистичке прегледе деца су добила и бројне савете - како правилно прати зубе, да штапиће за уши треба избегавати и да је, наравно, најлепше играти се у парку.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи