Читај ми!

Пашалић: Жртве трговине људима су све чешће деца

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, заштитник грађана Зоран Пашалић каже да су у Србији деца све чешће жртве тог кривичног дела и да подаци показују да је просечна старост те деце 12 година.

На такав тренд указује недавно објављени Извештај Заштитника грађана, као Националног известиоца за област трговине људима, који показује да се у прошлој години бележи знатно већи број деце жртава у односу на претходне две године, као и да она чине више од половине укупног броја регистрованих жртава, наведено је у саопштењу Заштитника грађана.

Додаје се да су жене такође рањива група, а да су међу начинима злоупотребе формално идентификиваних жртава доминантни принуда на просјачење, сексуална и радна експлоатација.

"Симптоматични подаци пре свега указују на значај и неопходност превентивног поступања и потребу да се подигне свест целокупног друштва о озбиљности овог проблема. Посебно када су у питању деца, као посебно рањива група подложна манипулацији", навео је Пашалић.

Он је указао да би свако требао да буде свестан ризика да и сам може постати жртва, али да је такође важно препознати случај трговине људима.

Истакао је да је потребно створити услове у којима се и жртве могу упознати са својим правима и доступним механизмима заштите.

Заштитник грађана је нагласио да је трговина људима веома комплексно кривично дело, због чега су за његово сузбијање, поред правовременог препознавања, неопходне сталне и координисане активности свих релевантних актера на националном, регионалном и међународном нивоу.

Пашалић је указао и на важност јачања међусобног поверења државних институција, али и потребу доношења системског закона у области трговине људима, како би се унапредили механизми за сузбијање ове појаве, која представља драстично кршење основних људских права, наведено је у саопштењу.

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи