Читај ми!

Четвртком у 9: Будимо бољи људи – постани донор

Више од 200.000 одраслих и деце у Србији чека на трансплантацију органа. Због тога почиње нова кампања под слоганом "Будимо бољи људи – постани донор", коју подржава и РТС. Горан Антић, који живи са трансплантираним срцем, објашњава да му је пре пет година са новим срцем поново омогућен живот. Директор клинике за кардиохирургију Клиничког центра Србије проф. др Светозар Путник каже да је поносан што његов тим већ 11 година ради трансплантације органа, без обзира на стрес који такав процес са собом носи. Национална координаторка за трансплантацију др Александра Плећаш Ђурић сматра да је потребна подршка и разумевање шире заједнице када је реч о овој теми. Анестезиолог у Тиму за трансплантацију Ургентног центра др Наташа Петровић истиче да је друга трка са временом и док се завештани органи преминулог пацијента одржавају до трансплантације.

Статистика показује да су шансе да ће грађанима током живота бити потребна трансплантација веће него да буду потенцијални даваоци органа. Ипак, у Србији је и даље недовољно оних који пристају да завештају и дарују органе. Због тога почиње кампања "Будимо бољи људи – постани донор" компаније "Хемофарм", Хемофарм фондације и Министарства здравља, коју подржава и Радио-телевизија Србије.

Горан Антић, који живи са трансплантираним срцем, објашњава да се пет година пошто је добио ново срце осећа добро.

"Водим нормалан живот, имам стоматолошку ординацију и осећам се добро", рекао је Антић, истичући да му је живот спасен због тога што је неко завештао органе.

Директор клинике за кардиохирургију Клиничког центра Србије проф. др Светозар Путник каже да приче о новом животу изазивају позитивне емоције.

"Поносан сам што већ 11 година радимо трансплантације срца, имали смо их више од 50 до сада, што је велика ствар. Без обзира на све успоне и падове које имамо током тог периода и без обзира на сав стрес који такав посао производи. То је тим од 100 људи који су укључени у процес трансплантације органа. На неки начин ми је драго што је то постала рутинска ствар за нас", наглашава др Путник.

Национална координаторка за трансплантацију др Александра Плећаш Ђурић сматра да је тренутак у ком породица губи свог члана тежак, али да је то једини моменат када се може поставити питање о трансплантацији органа.

"Тражимо помоћ и разумевање шире заједнице о значају даривања органа као једином модалитету лечења пацијената који више немају виталност својих органа. Треба нам помоћ целог друштва", каже др Плећаш Ђурић.

Претпостављена сагласност и регистар недавалаца

Анестезиолог у Тиму за трансплантацију Ургентног центра др Наташа Петровић истиче да 47 пацијената у клиници на којој ради чека на трансплантацију, а процедура налаже да се по добијеном органу позивају три пацијента који су на листи чекања.

"Гледамо приоритете и компатибилност и тако вршимо селекцију. Када се константује смрт пацијента који је завештао органе почиње трка са временом да би се они одржали до трансплантације. Сваки од њих захтева, у том смислу, посебну негу", указује др Петровић. 

Докторка Плећаш Ђурић је коментарисала такозвану претпостављену сагласност, односно, предлог закона којим би грађани Србије требало да буду подразумевани као донори, осим ако се не изјасне другачије.

"Постоји регистар недавалаца за особе које стриктно не желе да им се органи завештају за трансплантације. Та воља се поштује и поштоваће се", закључује др Плећаш Ђурић.

Целу емсију погледајте у видео запису на почетку текста... 

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи