Читај ми!

"Будимо бољи људи - постани донор", кампања за најдиректнији начин спасавања људског живота

На листи чекања за трансплантацију је око 2.000 људи. Почиње нова кампања под слоганом "Будимо бољи људи - постани донор", коју подржава и РТС. Професор Светозар Путник каже да је неопходно проширити сазнање да је трансплантација стандардна медицинска процедура која спасава на најдиректнији начин људске животе. Никола Станојевић, младић који је даривао бакине органе напомиње да мора да се прича о томе и да се шири свест о томе, јер је социјална стигма висока у малим срединама.

У Србији у овом тренутку "Најважнији позив у животу" чека око 2.000 људи, одраслих и деце. Наиме, толико је особа на листи чекања за трансплантацију.

Због тога што буквално у тренутку свако од нас може да постане и потенцијални прималац и давалац органа, под слоганом "Будимо бољи људи - постани донор", почиње нова кампања компаније "Хемофарм", Хемофарм фондације и Министарства здравља, а све то подржава и РТС.

Професор Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију Клиничког центра Србије и Никола Станојевић, младић који је даривао бакине органе говорили су о значају донирања.

Др Светозар Путник је рекао да имате људи који леже на одељењима интензивног лечења и питање је сата, дана, недеље када ће им се живот окончати ако не добију одговарајућу интервенцију, а за велики број њих једина права интервенција је трансплантација срца.

"Носимо се са тим 12 година, од када смо покренули програм трансплантације срца у КЦС. Трансплантација јетре је постојала и раније. Имали смо велики број младих који нису имали срећу да сачекају одговарајући орган, а са друге стране гледате како се млади животи гасе. Имате ситуацију да је тим спреман 24 сата, где постоји наговештај могућности да ће интервенција бити урађена, тим је спреман, пацијент припремљен а ви откажете интервнецију“, навео је Путник.

Никола Станојевић: Сам чин донације није тежак сам по себи

Никола Станојевић је рекао да је његова бака 2015. имала саобраћајну несрећу и да сам чин донације није тежак сам по себи.

"Тешко је бити у ситуацији да неког волите, а он не може да настави да живи. Ви схватите да постоји начин да несрећа која однесе живот може да спаси друге животе. Лакше је поденти трагичну смрт, ако јој се да неки смисао у контексту да могу да се спасу животи“, рекао је Никола.

Изненада се нашао у тој ситуацији. Он каже да је његова породица познавала особу која је примила трансплантирани орган и имали су свест о томе.

Табу тема у малим срединама

"Пре 2015. није се говорило о томе, и даље је то табу у малим срединама. Позвали смо Клинички центар Ниш да питају да ли је могуће, први смо иницирали, знали смо особу која је примила орган и знали смо да то постоји. Да нисно знали не би нам пало напамет, битно је да се говори о томе. Лекар може да приђе особи, али особа је у том тренутку у шоку да та особа може да преживи и постоји страх да ако се каже да - да ће пресудити вољеној особи", испричао је Никола.

Према његовим речима, у том тренутку шока људи не могу да размишљају рационално, ако се прича јавно о томе, онда постоји у мозгу и биће лакше да особа у тренутку шока пристане на чин донације.

Тешку ситуацију претворио је у херојски чин, бака је спасила четири особе, трансплантирани су срца, оба бубрега и јетра, то је било 2015. године.

"Сећање на њу живи на тај начин и сваке године на дан донора се сећамо ње. Боље да се вољене особе сећате као хероја који је спасио животе“, истакао је Никола.

Колико људи чека на трансплантацију органа

Др Путник каже да су урађене су четири транспалантације срца од почетка године, а укључио се и Институт "Дедиње".

Број људи који чекају на трансплантацију се мења из дана у дан, али се креће између 40, 50, 60 болесника.

Много већи број људи чека на трансплантацију бубрега, може се рећи у хиљадама. На трансплантацију срца, плућа и јетре чека између 40, 50 и 60 људи.

Неопходно је проширити сазнање да је трансплантација стандардна медицинска процедура која спасава на најдиректнији начин људске животе, напомиње Путник.

"Имате и емотивну компоненту која је изражена и ако то посматрате на позитиван начин то направи позитиван утисак у целој процедури", наводи доктор.

Најбољи амбасадор процедуре

"Број људи којима помогнемо и који се врате у своје средине - то је најбољи амбасадор процедуре, људи који се врате на факултет, међу своје пријатеље и видите да нормално живе то је окидач да будете хумани", подвукао је Путник.

Повећава се број центара који су способни да се баве донорским програмом и да ураде трансапалтанције.

Заједничка порука

Никола Станојевић и др Путник имали су поруку о донаторству.

"Да се прича о томе и да се шири свест о томе. Социјална стигма је висока у малим срединама и неопходно је да све институције које се брину о моралном и духовном здрављу и СПЦ јавно подрже чин даривања органа као нешто што је морално исправно и један дубок чин која уздиже", поручио је Никола Станојевић.

"Борићемо се даље", закључио је др Путник.

среда, 16. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи