Читај ми!

Жене на селу спутане сиромаштвом; Повереница: Улоге се стрпљиво мењају

Међународни дан жена са села је прилика да се ода почаст и препозна улога жена у руралним подручјима широм света. Многе од њих се суочавају сa изазовима као што су недостатак приступа образовању, здравственој заштити и економским ресурсима. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је, гостујући у Јутарњем програму, да је положај жена комплексан, али да су оне временом мудро и стрпљиво мењале своју улогу.

Бранкица Јанковић истиче да је положај жена слојевит друштвени проблем и да захтева послебну пажњу.

"Жене са села нису никаква хомогена група, да бисте ви могли да одговорите да ли је положај добар или лош. Ако сте само једна од пет жена у селу са сто становника која нема приступ неким основним животним потребама, онда је ваш положај свакако комплексан", рекла је Јанковићева.

Четири највећа проблема

Јанковићева је издвојила четири највећа проблема са којима се суочавају жене на селу.

"Ограничен приступ инфраструктури, ресурсима и фондовима за побољшаваље положаја жена са села, који подразумева и сиромаштво. Затим насиље, које жене на селу не пријављују. Жене са села су такође спутане друштвеним и културним нормама које од њих заједница очекује. Последњи проблем је образац наслеђивања, жене се често одричу наследства у корист мушких потомака", рекла је Јанковићева.

Повереница за заштиту равноправности наводи да су жене мудро и стрпљиво мењале свој положај и да су се бориле да превазиђу предрасуде и стереотипе о улози жена у кући на селу.

Оснажити себе

"У многим селима је бољи положај управо зато што су жене узеле свој живот у своје руке и оснажиле себе. Мислим да је кључно заправо умрежавање и повезивање са другим женама", рекла је Јанковићева.

Подршка мушкараца према женама се у последње време такође променила, оцењује Јанковићева.

"То није само утисак, него и сазнање, јер сам много научила претходне три године спроводећи пројекат унапређење положаја жена и девојчица са села", рекла је Јанковићева.

уторак, 15. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи