Топлане у Србији покренуле грејне системе, да ли су радијатори свуда топли

Јутрос је званично почела грејна сезона и трајаће до 15. априла 2025. године. Обезбеђено је довољно енергената и стабилно снабдевање струјом, поручују из ресорног министарства. Хоће ли и колико радијатори у становима бити топли, зависи од спољне температуре. У редовном режиму топлане имају обавезу да радним даном греју од 6 ујутру до 21 сат увече, у Београду и још неколико градова грејање је до 22 сата. Викендом грејање почиње у 7 сати.

У Србији има 60 топлана и на даљински систем грејања прикључено је 660.000 станова. Топлане су до јуче имале обавезу да обаве техничке пробе.

Дејан Стојановић из "Удружења топлана Србије" каже да су топлане јутрос покренуле грејне системе и да су радијатори углавном свуда топли.

За старт сезоне, наводи, обезбеђено је довољно енергената.

Наводи да је грејни дан прописан на 16 грејних сати у зависности од спољашње температуре.

"Пратимо прогнозу, имамо најаву да ће ова прва недеље грејне сезоне бити изузетно топла са преко 20 степени, тако да ће сигурно бити прекида у испоруци, односно испорука енергије биће усаглашена са спољашњим температурама ваздуха", рекао је Стојановић.

Од 60 топлана, у нову грејну сезону њих 15 је ушло са новим ценама.

"Цене се формирају оправданиом трошковима у производњи, диструбицији и снабдевању топлотном енергијоми, а неке топлане нису кориговале цену две, три или пет година", рекао је Стојановић. 

Топли радијатори у београдским становима

Вања Вукић, директор ЈКП "Београдске електране", рекао је за РТС да су радијатори у Београду од јутрос топли.

“Без обзира на ове високе температуре, ми ћемо у раним јутрњим сатима и уколико буде било потребе увече активирати наше топлотне изворе и грађани ће моћи да осете да су им радијатори топли”, рекао је Вукић.

Каже да се очекује да температура око 11 сати пређе 15 степени, када ће се стећи услови за прекид грејања, како би могли да реше евентуалне проблеме.

"Наш систем је специфичан, он шест месеци мирује, и постоји могућност да дође до одређених проблема, али наше екипе су спремне и биће на терену и врло брзо ће реаговати", рекао је Вукић.

Истакао је да је све спремно за грејну сезону -  топлотни извори, мрежа, постанице, као и да је обезбеђена довољна количина енергената.

У Београду, према подацима Београдских електрана, грејни дан траје од 6 до 22 часа, а недељом и празницима од седам до 22 часа, али при ниским спољашњим температурама и дуже.

Снабдевање топлотном енергијом се не прекида ни у ноћи између 31. децембра и 1. јануара, као и између 6. и 7. јануара и 13. и 14. јануара, осим у случају изузетно повољне спољашње температуре ваздуха којом се обезбеђује одржавање прописаних температура.

Уколико је температура спољашњег ваздуха измерена у 18 сати нижа од један степен Целзијуса, а и прогнозиране температуре спољашњег ваздуха од 22 до шест сати су ниже од нула степени Целзијуса, грејање траје континуирано 24 часа.

Испорука топлотне енергије се прекида када су температуре спољашњег ваздуха више од 15 степени Целзијуса и трају дуже од два сата, а поновна испорука топлотне енергије започиње када је температура спољашњег ваздуха 12 степени Целзијуса или нижа.

Прекид испоруке топлотне енергије не може бити краћи од четири сата.

У периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја, објекти се греју у дане за које у последњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидрометеоролошки завод Србије прогнозира средњу дневну температуру мању од 12 Целзијусових степени, а сличан календар примењују и остале топлане.

уторак, 15. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи