Читај ми!

Стари на мети преваранта – лажни мајстори узму новац и нестану, трговци нуде робу по астрономским ценама

Све су чешћи случајеви превара, усмерених посебно на старије особе. Надежда Сатарић из Удружења Амити каже за РТС да је невероватна лепеза превара, најчешће старијих који живе сами. Свака шеста особа старија од 65 године у Србији је била жртва преваре, а тек свака 25 пријави, напомиње Сатарићева. Весна Перинчић из Уније потрошача Србије истиче да такве случајеве најчешће пријављује њихова родбина, јер пензионери после почетне еуфорије упадају у стање деспресије.

Старије особе су претходних дана биле на мети превараната који траже новац за наводно лечење њихове деце.

Надежда Сатарић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, упозорила је да је лепеза превара невероватна према старима који су мета, посебно ако живе сами.

"Преваранти знају да су то усамљени људи, жељни да неко поприча са њима, као и да су им потребне сервисне услуге. Добродошло им је да им неко покуца на врата и каже да је, на пример, мајстор, те ће му дати новац да купи шта је потребно за поправку. Та особа ће отићи са новцем и неће се вратити", истиче Сатарићева.

Срам после преваре

Напомиње да су честе и телефонске преваре, када се старијим људима нуде ортопедска помогала, јастуци и душеци, који су вишеструко скупљи у односу на друге продавнице.

"Свака шеста особа старија од 65 године у Србији је била жртва преваре, а тек свака 25 пријави. Најчешће се плаше да кажу сродницима јер ће их грдити. Увек их саветујемо да не пуштају непознате особе у кућу, чак и када се представљају као трговци", указује Сатарићева.

Истиче да преваранти најчешће долазе код особа старијих од 70 година, који су навикли да верују у људе, а када их преваре – страмота их је и страх да кажу најближима.

Родбина пријављује

Весна Перинчић из Уније потрошача Србије каже за РТС да се најчешће јавља родбина преварених пензионера да пријави случај, када се предузимају мере према закону јер трговци не смеју да обмањују.

"Старије особе од еуфорије упадну у стање депресије, па дођу деца и унуци да пријаве случај преваре. У случају да трговци не испоштују законом прописане одредбе, надлежна је тржишна инспекција. Трговац се пријављује, а инспекција брзо реагује", каже Перинчићева.

Према њеним речима, преваранти су углавном регистровани трговци и може им се лако ући у траг.

*Цео разговор можете погледати у видеу на почетку текста

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи