Читај ми!

Наградни конкурс за најинклузивнијег послодавца године – укључена и мала и средња преузећа

У току је конкурс за награду за најинклузивнијег послодавца године. Награда се додељује привредним субјектима који негују различитост и једнаке могућности у радном окружењу. На конкурс могу да се пријаве предузећа која раде и доприносе стварању инклузивног радног окружења, објашњава Јована Кривокућа Миловановић, директорка Форума младих са инвалидитетом.

Награда се додељује у две категорије – најинклузивнији послодавац за особе са инвалидитетом и најинклузивнији послодавац године.

Јована Кривокућа Миловановић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да су Смарт колектив и Форум младих са инвалидитетом успоставили критеријуме за одлучивање који се, између осталог, односе у којој мери и на који начин су примењене политике инклузивности, а пре свега политике процедуре које се односе на укључивање особа са инвалидитетом.

"Није реч чисто о запошљавању, дакле није само важан број запослених особа са инвалидитетом, већ конкретне мере које су послодавци предузели како би рецимо прилагодили радна места, радне услове, радну средину, процес селекције, можда неки бенефити које запослене особе са инвалидитетом остварују и слично", истиче  Кривокућа Миловановић.

Како и до када заинтересовани могу да се пријаве?

Заинтересовани могу да се пријаве попуњавањем пријемног формулара који се налази на сајту Смарт колектива, као и на сајту Форума младих са инвалидитетом, као и на нашим друштвеним мрежама.

Формулар је прилично кратак, односно скратили смо га у односу на прошлу годину, чиме смо омогућили заиста свима заинтересованима да се без издвајања великог времена пријаве.

Прошле године сте први пут доделили награде. Колико је било заинтересованих компанија?

Прошле године смо успоставили ову награду, имали смо тридесетак заинтересованих компанија, а награде су биле само за велике компаније.

Увидели смо да морамо да пружимо један додатни простор малим и средњим предузећима.

Новина је да ове године имамо награде за најинклузивнијег послодавца за велике компаније, а и награду за најинклузивнијег послодавца за мала и средња предузећа.

Овом приликом заиста позивам и мала и средња предузећа да се пријаве.

Зашто је важно да имамо овакве конкурсе?

Јако је важно. Спроводимо Посао по мери оснаживање особа са инвалидитетом где, између осталог, желимо да укажемо на добре праксе запошљавања особа са инвалидитетом.

Без обзира на то што имамо Закон о запошљавању који постоји већ 15 година, особе са инвалидитетом али и сами послодавци се суочавају са великим баријерама приликом запошљавања.

Важне су нам добре праксе. Желимо да охрабримо и поспешимо друге компаније да запошљавају особе са инвалидитетом, као и да покажемо да је тако нешто могуће и да сви могу да буду и те како продуктивни.

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи