Читај ми!

На Колумбија универзитету обележен век од доделе Пулицерове награде Михајлу Пупину

Свечана конференција на дан рођења Михајла Пупина, али и у спомен на 4. октобар 1924. године када је на церемонији Пулицерове фондације примио награду за књижевност, одржана је на Колумбија универзитету у САД.

Догађај је окупио угледне представнике науке, културе, људе из Пулицерове фондације, пословне људе, званичнике Амбасаде Републике Србије и Српске православне Цркве.

Излагања о различитим аспектима Пупиновог живота изнели су професорка Валентина Измирлијева, директорка Хариман института, професор Димитри Басов, председник Департмана за физику, Џоана Риос, менаџерка архива Универзитета Колумбија, и Гордана Вуњак-Новаковић, професор биомедицинског инжењеринга и медицинских наука.

"Велика нам је част што смо данас обележили 100. годишњицу од доделе Пулицерове награде Михајлу Пупину за његову изванредну аутобиографију 'Од имигранта до проналазача.' Овај догађај, одржан на Пупинов рођендан, одражава наше дубоко поштовање према његовом наслеђу као научника и хуманитарца. Пупинов пут од руралног села у Србији до постанка познатог физичара и професора на Колумбија универзитету наставља да инспирише генерације студената, научника и академика", навела је Валентина Измирлијева.

Током излагања, говорници су истакли Пупинов непроцењив допринос науци, као и његову значајну улогу у образовању будућих генерација на Колумбија универзитету.

Указали су да су Пупинов патриотски дух и неуморна посвећеност промоцији Србије и српског народа оставили неизбрисив траг како у научним круговима, тако и у међународној заједници.

Након излагања, приказан је краткометражни анимирано-документарни филм о Михајлу Пупину "Према светлости" (Towards the light).

Фонд за оснивање катедре за српски језик

У оквиру конференције покренута је и значајна акција отварања фонда за оснивање катедре за наш језик, историју и културу при Колумбија универзитету.

Фонд ће омогућити многе активности попут гостовања предавача из Србије у оквиру образовних програма Колумбије, размене студената али и покретање битних тема везаних за Србију научној и стручној јавности.

Прву донацију Фонду, приложио је у име Регуларне велике ложе Србије, Велики мајстор проф. др Лукас Расулић, и најавио почетак акције прикупљања средстава за оснивање катедре.

"Свестан сам да је пут пред нама изузетно дуг и тежак пут. Надам се да ћемо овом донацијом симболично започети значајну кампању и да ћемо успети да остваримо циљ, а то је оснивање катедре за Српски језик, културу и историју на једном од најпрестижнијих универзитета света – на Пупиновој Колумбији", рекао је Расулић.

"Према светлости" – пут од скромног порекла до светски познатог научника

Поред излагања говорника, учесници конференције имали су прилику да погледају филм Саве Сајка "Према светлости", који у форми анимирано документарног филма дочарава Пупинов пут од скромног порекла до светски познатог научника.

Овај филм је званично уврштен у библиотеку Колумбија универзитета, што је аутор филма, Сава Сајко, прокоментарисао као велико признање.

"Наша кинематографија је одувек имала светски квалитет, а у дигиталном добу филм постаје медиј којим можемо ефикасно и на високом нивоу комуницирати са светом. Много је битно враћање великана попут Пупина, Тесле и Миланковића у образовни програм, не само због њихових научних доприноса, већ пре свега због духовне димензије њихових дела и писане речи. Њихов начин размишљања је путоказ за велика дела", рекао је Сајко.

Закључак конференције је да су личности попут Михајла Пупина истински амбасадори наше земље, који својим животом и радом инспиришу не само научнике већ и ширу јавност.

Његова визија, родољубље, преданост и љубав према знању и човечанству остављају трајну поруку – да и појединац, из мале средине, може променити свет и оставити неизбрисив траг у историји.

Догађај је организован је од стране "Његош Фондације за српски језик и културу".

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи