Читај ми!

Ко, када и зашто би требало да се вакцинише против грипа и пнеумокока

Уочи праве јесени и температура око нуле, пред сезону епидемије грипа и других вирусних болести, лекари истичу да је важно да се вакцинишемо, посебно деца и старији од 65 година. Вакцина против вируса грипа је дистрибуирана свим здравственим установама на територији Београда, каже епидемиолог Ивана Беговић Лазаревић. Саветује да се грађани који су у већем ризику приме вакцину и против пнеумокока која их штити од тешких облика запаљења плућа.

У борби против заразних болести, вакцинација је у највећој мери допринела смањењу оболевања и смртности људи и показала се као најефикаснија мера примарне превенције.

Уочи праве јесени и температура око нуле, пред сезону епидемије грипа и других вирусних болести, лекари истичу да је важно да се вакцинишемо, посебно деца и старији од 65 година.

Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље у Београду, истиче да су те особе увек у већем ризику да имају тежу клиничку слику, посебно уколико имају и неку придружену хроничну болест.

Такође, у ризику су и деца млађа од две године која још немају развијене одбрамбене способности и посебну пажњу треба поклонити тој групи, односно, уколико постоји заштита да се вакцинишу, указује докторка.

“У посебном ризику су сви хронични, било кардиоваскуларни, било плућни, сви они који имају неку од хроничних болести, која им смањује имунитет, то може да буде и малигнитет, гојазност, дијабетес", навела је докторка Беговић Лазаревић.

Према њеним речима, и труднице могу да развију тешку клиничку слику и требало би да се сваке сезоне вакцинишу против грипа.

Вакцина против вируса грипа је, каже, дистрибуирана свим здравственим установама на територији Београда, тако да би сви они који су у ризику требало да је приме, као и здравствени радници.

начи требало би чим вакцине стигну, сви ови хронични болесници да се јаве лекару и да се вакцинишу током октобра", рекла је докторка.

Да би се развио имунитет, каже докторка, неопходно је да прођу две до три недеље, а отприлике у новембру већ креће повећавање броја оболелих.

Вакцина против пнеумокока 

Докторка саветује и да се грађани који су у већем ризику вакцинишу и против пнеумокока, тешког обољења плућа.

“Вакцина је јако добра, даје се само у једној дози и баш одлазак на вакцинацију против грипа треба да се искористи и да сваки лекар пита свог пацијента да ли је можда претходних сезона примио ту вакцину. Уколико није, треба да се искористи”, рекла је докторка.

Према њеним речима, вакцина против пнеумокока штити од развијања пнеумоније, али и од инвазивних облика пнеумококне болести, као што су бактеријемија, присуства бактерија у крви, запаљења можданих овојница, запаљење коштане сржи...

Све су то, каже, болести које су врло озбиљне и које могу да имају и смртни исход.

Пнеумококна вакцина се, наводи, прима једном у животу, а доступна је у свим домовима здравља током целе године.

Шта је с вакцинама против ковида

Докторка Ивана Беговић Лазаревић каже да код нас од јула месеца нема ниједне вакцине против ковида.

"Било би упитно који би био ефекат од вакцина, које, да се тако изразим, не гађају тренутне сојаве у циркулацији, тако да ћемо видети како ће се то даље одвијати, да ли ћемо у неком догледном времену имати неку савременију, новију вакцину", рекла је докторка.

"Нама је и даље циљ да се штитимо, поготово пацијенти који имају хроничне болести треба да избегавају боравак у затвореним просторијама, да избегавају окружење где има оболелих, да ставе маску и да што више бораве на отвореном", закључила је докторка Ивана Беговић Лазаревић.

Према њеним речима, тренутно су актуелне акутне респираторне инфекције које су отприлике за 20 одсто у порасту у односу на пре две недеље, као и обољења слична грипу.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи