Читај ми!

Старије особе заслужују више достојанства, недостаје нам међугенерацијске солидарности

Свој међународни дан старије особе дочекале су маргинализоване у друштву у коме се гаји култ младости. Надежда Сатарић из Удружења Амити каже за РТС да је потребно обратити пажњу на достојанство старијих и радити на међугенерацијској солидарности.

Надежда Сатарић указује на то да је све већи број људи који доживе више од 80 година а да са друге стране надлежене службе нису у стању да одговоре на њихове здравствене потребе.

"Често их код лекара питају 'зашто сте дошли' и да се углавном реагује само на хитна стања када им је живот угрожен. "Потребно је водити рачуна о њиховом достојанству, бар им друштво толико дугује, нико из хира не долази код лекара", наводи Сатарићева из Удружења Амити које се бави унапређењем положаја угрожених појединаца и група.

Према њеним речима, наше друштво је препуно предрасуда према старости, јер влада култ младости. "Сви би желели да се 'заледе' у некима годинама а да живе што дуже", примећује Сатарићева.

Истиче да познаје особе старије од 80 које студирају, лекаре који су одавно у пензији а прате сва модерна достигнућа у медицини.

 "Морамо имати више међугенерацијске солдарности, све се то носи из породице а потом из образовних институција. Деца из породице упијају и пресликавају нпр. однос оца према мајци а ту су и невербална понашања", додаје Сатарићева.

Напомиње да је усамљеност је један од огромних проблема старих, али да су често и сами за то одговорни. "После смрти брачног друга изолују се, уместо да иду у геријатријске клубове а важна је и физичка активност, барем шетња", закључује Сатарићева.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи