Читај ми!

Симбол Међународног дана права јавности да зна – сат који откуцава пет до 12

Обележава се Међународни дан права јавности да зна, којим се промовише једно од основних људских права и институционална транспарентност као кључно начело доброг управљања. Повереник Милан Мариновић истакао је да несавесни адвокати и поједини грађани користе Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја и изврћу смисао закона на терет најслабијих и најнеопремљенијих органа власти.

Повереник Милан Мариновић рекао је поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, који се обележава данас, да је до 2019. године укупан проценат жалби изјављених преко адвоката био у просеку четири одсто, док је у 2023. години био 82 одсто.

Обележава се две деценије од примене Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који представља ефикасан алат за контролу власти, саопштио је Мариновић.

У саопштењу Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности наводи се да несавесни адвокати и поједини грађани изврћу смисао закона на терет најслабијих и најнеопремљенијих органа власти.

"Мислим на преко 1.000 школа, 4.000 месних заједница, болница, установа култура, обданишта, оних који морају да користе своје и овако већ ограничене ресурсе на одговарање на њихове бесмислене захтеве и на тај начин појединци оштећују сиромашне буџете ових органа власти, али и буџет Србије", рекао је Маринковић.

До сада је наложено да се адвокатима исплати преко 62.500.000 динара и да је штета неупоредиво већа јер то изискује и ангажовање додатних људских и материјалних ресурса, тонере, папире, трошкове поштанских услуга, прековремени рад запослених, рекао је повереник.

"Повереник је раније у просеку примао 3.627 жалби, а у 2023. години је изјављено 16.711 жалби. Са друге стране сви они који закон користе у предвиђену сврху не могу да остваре то право јер су органи власти преоптерећени енорном количином ових захтева", објашњава Маринковић.

Порука скупа да је куцнуо последњи час

Симбол овогодишњег скупа је сат који откуцава пет до 12 и тиме означава да је куцнуо последњи час.

На скупу у Привредној комори Србије говорили су и представници страних мисија – шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, Савета Европе Јанош Бабић, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева и директорка Канцеларије за демократски и економски развој у УСАИД Наида Зечевић Бин.

Ове године Повереник је доделио признања за допринос афирмисању права јавности да зна Републичком секретаријату за јавне политике, Управи за имовину АП Војводине, општини Кањижа, Вишем суду у Пироту; у категорији осталих органа власти, ОШ "Краљ Петар Први" из Ниша, а главна награда, за посебан допринос афирмисању права на приступ информацијама није додељена ове године.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи