Читај ми!

Министарство: Листа чекања за скенер више не постоји; од почетка акције урађено више од милион прегледа и анализа

Министарство здравља саопштило је након још једне акције прегледа да листа чекања за скенер више не постоји. Превентивне прегледе данас је обавило 26.157 грађана, а од почетка акције урађено је више од милион појединачних прегледа и анализа.

Листе чекања за ЦТ прегледе у Србији више не постоје, јер је током викенда ту дијагностичку процедуру обавило 2.806 грађана, односно сви који су били на листи чекања, саопштило је  Министарство здравља.

У свим домовима здравља, болницама, клиничко-болничким и клиничким центрима организовани су и превентивни прегледи, седми по реду, у оквиру којих је 26.157 грађана обавило преглед.

"Од почетка ове акције, за седам дана, укупно је прегледано близу 200.000 хиљада грађана, и обављено преко милион појединачних прегледа, односно анализа", рекли су из ресорног министарства.

Оценили су да су успех акције решавања листе чекања за ЦТ и изузетан одзив на превентивне прегледе, најбоља потврда великих могућности српског здравственог система и стручности лекара у Србији, као и изузетног труда и залагања медицинских сестара и техничара и поновног успостављања поверења грађана у здравство.

Министар здравља Златибор Лончар захвалио је свим здравственим радницима који су и овог викенда марљиво радили, бринући о здрављу грађана.

"Ово јесте велики дан за здравство наше земље. Од вечерас више нема листе чекања на преглед скенером. Показали смо да у нашем здравственом систему имамо знање, имамо ресурсе, имамо стручне људе, одговорне и предане здравствене раднике, који могу и који искрено желе да унапреде здравље свих грађана", рекао је Лончар.

Он је захвалио свима на великом труду. "Ово је тек почетак, имамо још много посла, али уз подршку председника Републике и Владе Србије, сигуран сам да ћемо и у наредном периоду оправдати поверење грађана које су нам пружили и овога викенда, као и током свих претходних дана акције бесплатних превентивних прегледа, својим доласком у великом броју у здравствене установе", рекао је Лончар.

У саопштењу министарства се наводи да се акција превентивних прегледа у појединим здравственим установама наставила и након 17 часова, због великог интересовања грађана а ЦТ прегледи се обављају до 19 часова.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је раније за РТС да је циљ да Србија буде здрава и да су превентивни прегледи само део онога што ће се радити како би се дошло до остварења тог циља.

Министарство здравља наводи да ће грађани бити у прилици да обаве преглед хематолога, гастроентеролога, мерење крвног притиска, да ураде лабораторију (крвна слика, биохемија, ЛДХ, феритин, Фе, билирубини, трансаминазе, ЦРП), као и тумор маркере (ЦЕА, ЦА 19-9, и АФП опционо). Прегледи се не заказују.

Сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе.

Министарсто здравља и Унверзитетски клинички центар Србије овим путем позвали су грађане, да искористе ову прилику, учествују у недељној акцији и обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.

Листа здравствених установа које учествују у акцији, са детаљном врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи, истакнута је на званичној интернет страници Министарства здравља.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи