Читај ми!

Шта кочи реализацију идеје о дневном боравку за децу са проблемима у понашању

В. д. градског секретара за социјалну заштиту Петар Јорданов каже за РТС да идеја о организацији дневног боравка за децу са проблемима у понашању није још реализована пошто не постоји компатибилност са установама којима би та врста социјалне услуге била припојена. Што се тиче жалби грађана да нема довољно личних пратилаца, Јорданов објашњава да проблем није новац, већ да је тешко наћи људе за тај посао.

Идеја да се у Београду организује дневни боравак за децу са проблемима у понашању, о којој се говорило претходних година, још није реализована, иако су је подржали градски одборници. Замисао је да оне који направе неки проблем, на пример, у школи, надлежни пошаљу у дневни боравак, где би са њима разговарали и радили психолози, социолози, педагози.

В. д. градског секретара за социјалну заштиту Петар Јорданов рекао је за РТС да би боравак покривао популацију деце од седам до 18 година.

"Односи се на децу који имају неки проблем или у свом окружењу, школи, породици и на оне од 14 до 18 година које већ имају мало озбиљнији проблем са законом, значи на основу суда, препоруке и евентуално неке васпитне мере које је одређена", додаје Јорданов.

Услуга је, напомиње, правно могућа и сасвим у реду, али је проблем са лиценцирањем, пошто не постоји компатибилност са установама којима би пробали да припоје тај део који би био дневни боравак.

"Установа где би ми то припојили, она не би могла да се лиценцира, јер за две различите услуге, поготово кад су две категорије корисника услуге социјалне заштите у питању, ви не можете да лиценцирате објекат", објашњава Јорданов.

Зато, напомиње, није у питању само простор, односно објекат за боравак деце.

"Ви имате одређени број запослених – социологе, педагоге, психологе, социјалне раднике, дефектологе, који би радили са децом са менталном ретардацијом. У истој установи не могу да бораве деца који имају проблем у понашању", каже градски секретар.

О личним пратиоцима: Није проблем новац, тешко је наћи људе за тај посао

Један од честих проблема на које се жале грађани је то да не могу да нађу личне пратиоце и да их нема довољно у граду.

Јорданов наводи да у овом тренутку има 960 личних пратилаца на нивоу Града Београда и најављује да се у наредних пар месеци укључује још 60.

Главни проблем, напомиње, није новац, већ то што је јако тешко наћи људе који ће радити тај посао.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи