Читај ми!

Како смањити листе чекања на операције – проблем се разликује од установе до установе

Готово 69.000 грађана чека на неку процедуру или операцију. Најдуже на уградњу кука и колена, операцију катаракте са уградњом интраокуларног сочива. Председник Србије је наложио да се листе што пре смање, а министар здравља за почетак обећава да ће спискови бити транспарентни и доступни грађанима.

На неке операције, процедуре и прегледе се чека широм Србије - колико дуго зависи од установе до установе.

"На ортопедији тренутно за ендопротезу колена чека преко 940 пацијената, за ендопротезу кука 437 пацијената. Ми имамо 17 ортопеда. Сваког радног дана имамо две операције, две ортопедске сале, то је 10 ортопедских сала недељно и три салe после подне. Тако да имамо 13 термина за ортопедију, између осталог и за смањење листи чекања", каже проф. др Слободан Милисављевић, директор УКЦ Крагујевац.

Проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" рекао је да су, када је пре седам година дошао на чело установе, листе чекања за кардиохирургију биле четири и по године, а данас их нема.

“На кардиологији до краја године ни њих нећемо имати, тако је и за електрофизиологију. Добар рад, организација и визија. Само да напоменем, баш у склопу целокупне активности ове године ћемо урадити 3.000 операција на отвореном срцу, највише у Европи у свим појединачним клиникама”, напомиње Бојић.

Једна од најважнијих карика у операционој сали су анестезиолози, којих данас у нашој земљи има око хиљаду.

Повећали смо број ансетезиолога, до пре две године у КЦС имали смо око 150, сад имамо 220 анестезиолога. Уложили смо у едукацију 70 нових младих лекара, тако да они долазе наредних година као специјалисти. Тренутно смо у једном пројекту и набавке апарата за радиофреквентну аблацију која ће помоћи пацијентима да се обезболе, па да и период док сачекају интеревенцију, прођу без болова", рекао је проф. др Небојша Лађевић, руководилац Центра за анестeзиологију и реаниматологију у УKЦС.

Листе чекања могле би да смање акције бесплатних превентивних прегледа.

"Тежиште ове недеље биће на ултразвучним прегледима штитне жлезде, контроли нивоа тумор маркера и на превентивним прегледима деце. За наредени викенд припремили смо брисање листа чекања за ЦТ прегледе, као и наставак наших редовних превентивних активности. ЦТ прегледи ће се радити, следеће суботе и недеље од седам до 19 часова у установама које имају ове апарате“, каже др Зоран Бекић, директор ДЗ "Савски венац".

Да су у односу на велика улагања у здравство, резулати односно листе чекања неприхватљиве, указао је председник државе, тражи да се проблем реши.

“Ми смо решили да покушамо да овај проблем који не бих поредио са тешким политичким проблемом или најтежим - коначно лоцирамо, признамо и кренемо у решавање. Већ за две-три недеље неће бити листа чекања за скенере. Одмах ћемо то да урадимо са магнетном резонанцом. Направићемо програм, бићете упознати и гледаћемо да у најкраћем могућем року, за годину дана, имамо мање од 5.000 или 10.000 људи на листама чекања", рекао је председник Александар Вучић.

Још једна акција бесплатних превентивних прегледа биће 15. септембра у здравственим установама широм Србије.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи