Читај ми!

Јанкове медаље из физике и хемије - формула за успех и срећа и знање

Иако је Математичку гимназију Јанко Поповић уписао због математике, сада су му приотитет физика и хемија. Да одлучи шта ће да студира има још годину дана. И још толико времена за међународне средњошколске олимпијаде. Најдража признања су му две медаље са хемијске и једна са научне олимпијаде.

Седми разред основне школе уписао је у Математичкој гимназији а осми разред завршио као ђак генерације. Каже да му то није била мотивација, већ је радио оно у чему ужива, а онда је дошао и успех. Од тада ниже медаље. 

Једна од најважнијих му је златна медаља са Међународне олимпијаде из хемије. Због тога се одрекао такмичења из физике.

Јанко Поповић, освајач златне медаље на Међународној олимпијади из хемије каже да је то био тежак избор.

"Иако је требало да идем на Европску олимпијаду пре тога, али пошто нисмо успели на време са визом да се снађемо, само на хемију сам отишао. Али сад се не кајем због те одлуке, с обзиром како се завршило. Златна медаља тешко да може да се очекује: помало сам се надао, то је некако деловало недостижно, да ли сам имао среће, мислим знање свакако", каже Јанко.

Медаљи из хемије претходиле су медаље из физике. Са другарима је открио такмичење у Чешкој - Физиклањи.

азнали смо за то такмичење, оформили тим, и нас петорица смо учествовали прво у квалификационом кругу, где смо одлично прошли и били други. И онда смо замолили школу да нађе могућност да се тамо отпутује. Отпутовали смо и били први на такмичењу, тако да то лепа прича. То је лепо такмичење зато што за разлику од већине других тимско", рекао је Јанко Поповић.

Још годину дана га дели од индекса.

"Пробаћу на страним факултететима, а што се тиче домаћих, ту с обзиром на награде на такмичењима већ практично имам упис“, наводи Јанко Поповић.

Објашњава да током целе школске године континуирано раде са професорима, а онда такмичења дођу сама по себи. Наредно на које ће отићи је Жаутиковкса олимпијада из физике у Казахстану, у јануару.

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи