Читај ми!

Припадници Војске Србије чувари мира дуж плаве линије између Либана и Израела

Око 65 ракета испаљено из правца Либана ка Галилеји само јуче. Израелска војска узвратила нападима на позиције Хезболаха. У тим околностима танку линију између две земље чува мисија Уједињених нација, а у њој су и припадници Војске Србије. У мировним операцијама УН и Европске уније тренутно је ангажовано 296 припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова.

Осетљив тренутак захтева опрез што значи да су и линије комуникације додатно осигуране. Основни задатак Уједињених нација у Либану, без обзира на тезније, остаје мир дуж такозване плаве линије која раздваја Либан и Израел. Као део мисије, помоћ локалним властима и становништву српски војници пружају од 2010. године. Тренутно их је 182 добро су, здрави и кажу спремни за редовне задатке без озбира на инциденте попут недавне пуцњаве.

"Инцидент који се догодио 24.7.2024. године је прво такво искуство за наше мировне снаге, али је захваљујући присебности и поштовању процедура дошло само до мање материјалне штете, без било каквих последица по људство. То је потврда квалитетне припремљености припадника Војске Србије за извршење оваквих задатака. Похвалио бих припаднике Пешадијску чету на правовмреном извршавању задатака", рекао је старији припадник српског контигента у мисији УНИФИЛ поптуковник Ивица Стојановић.

На питање да ли се променио начин функцинисања у базама, с обзиром на то да мисија УНФИЛА има строге процедуре и кад нема опсаности од ескалације сукоба као што је данас, Стојковић је рекао да правила подразумевају да се током ватрених дејстава не излази из базе, да се користи заштитна опрема и да се силази у склониште.

"Са сигналом за опасност се прекидају све дужности. Пажња свих наших припадника је повећана, а посебно током патролирања дуж плаве линије. Присутни ризици усложњавају извршавање задатака, али припадници Војске Србије ће наставити да их извршавају одговорно водећи рачуна о безбедности наших људи, придржавајући се процедура", рекао је Стојановић.

У мировним мисијама, српски војници учествују још од 1956. када су се први мировњаци ЈНА искрцали на египатском полуострву Синај. Сада је једна је од девет у којима учествује Војска Србије.

Ризик тих војничких задатака мери се међутим и људским животима. Пре две године, у паду хеликоптера у Демократској Републици Конго живот је изгубио потпуковник Дејан Станојевић.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару