Дани породице у Перлезу – представљање мера популационе политике

У Перлезу на Бегеју почели су "Дани породице". На дводневној манифестацији представљају се мере популационе политике. Манифестацији присуствује и председник Владе Милош Вучевић. Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је за РТС да ће се 23. септембра пред народним посланицима наћи измене закона о повећању родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је за РТС да су Дани породице у Перлезу извориште поноса породичне Србије.

"Славимо живот, славимо родитељство, славимо рађање, али шаљемо и важне поруке. Кључно је да је у 21. веку породица наш најважнији национални интерес, да немамо важнијег националног задатка од демографске обнове. Зато је овде данас поред више хиљада породица са нама и председник Владе, више министара из саме Владе, представници значајних институција и што је посебно драгоцено, преко 50 представника локалних самоуправа", навела је Ђурђевић Стаменковски.

Истакла је да се са њима разговара о популационој политици у свим градовима и општинама и да се труде да се у свакој вароши у Србији створи што бољи амбијент који ће бити по мери породице.

Поручила је да се у сржи цивилизације, културе и нашег идентитета налази породица.

"Србија јесте једна од последњих линија одбране породичних вредности на читавом европском континенту. Ми као Влада смо ту да помогнемо. И повећање родитељског додатка, што је у надлежности нашег министарства, субвенције за куповину прве некретнине, куће или стана за младе брачне парове, улагање у породилишта, обданишта, школе, све су то само каменчићи у мозаику које треба заједно да склопимо. Овде смо да данас постигнемо национални консензус о томе колико нам је породица важна", истакла је министарка.

Напоменула је да је "императив нашег опстанка да нас буде и да нас има".

"Наши преци су страдали у 20. века, то је неслућена жртва, у потреби да овде сачувају земљу и све што је на њој. Ми просто немамо други избор, јер наша је морална обавеза и национална одговорност да сачувамо оно што смо позајмили од наших предака", нагласила је Милица Ђурђевић Стаменковски.

Додала је да је Влада врло јасно и транспарентно саопштила да је јака и стабилна породица њено стратешко опредељење.

"Желимо да је економски оснажимо. Хоћемо да подржимо пољопривредна газдинства, породична газдинства, жене које живе на селу, које су покретачи привредних активности у мањим срединама, које су чувари традиције. Најављујем да ћемо 23. септембра, боже здравља, у Народној скупштини имати у измењеној форми Закон о финансијској подршци породици. Родитељски додатак за прво дете 500.000 динара, за друго дете 600.000 плус 135.000 једнократно. Повећали смо и за треће и за четврто - 2.280.000 за треће плус једнократна помоћ и 3.180.000 за четврто дете", истакла је министарка.

Пожелела је да, захваљујући низу мера, 2025. година буде година беба и година радости.

"Неопходно је да сви будемо као једно, да цела Србија буде као једна породица", нагласила је Милица Ђурђевић Стаменковски.

субота, 07. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару