Читај ми!

Потребне све крвне групе, резерве све мање

Ни септембар, ни повратак са годишњих одмора нису повећали резерве крви у Институту за трансфузију крви Србије. Има је за свега дан и по, а страхују да се залихе неће повећати ни током викенда. Потребне су све крвне групе.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви рекла је да се резерве крви смањују ка једнодневном нивоу, будући да се већ девет недеља прикупи свега 1.000-1.1300 јединица крви, а потребно је бар 1.500.

Током јучерашњег дана је, на пример, примљено 146 јединица крви, али је издато 220 јединица, рекла је Мирјана Кнежевић, истичући да су потребне све крвне групе.

"Тренутно успевамо све потребе да покријемо, али да се не би одлагале операције, морамо да пробудимо наше друштво, да сви који спуњавају услове дају крв да не би било одлагања", рекла је Кнежевићева.

Скоро 65 одсто становника Србије у старосној доби од 18 до 65 година могу да буду добровољни даваоци крви.

Мушкарци могу да дају крв на три месеца, жене на четири. Пре давања крви лекар обави систематски преглед и провери се хемоглобин год даваоца. Потребно је да давалац буде потпуно здрав и да није на некој терапији, као и да последњих шест месеци није имао неку хируршку интервенцију.

У Србији су даваоци најчешће мушкарци, средње животне доби.

Распоред мобилних екипа на терену може се видети на сајту Института за трансфузију крви Србије: www.itks.rs.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару