Читај ми!

Повереница: Потребно много више издвајања за образовање, сви проблеми се решавају правилницима

Решавање проблема у школама и друштву доношењем правилника и формирањем радних група је постало образац, али не представља решавање проблема на свакодневном нивоу, рекла је за РТС повереница Бранкица Јанковић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је, коментаришући почетак школске године и високе температуре, рекла да је потребно много више да се издваја за образовање и сређивање свих школа, као и да скраћивање часова у врелим данима неће много помоћи.

Једно од решења јесте да родитељи набављају клима уређаје.

“Не мислим да је то системски начин решавања проблема, али је у реду ако треба и ми да учествујемо”, рекла је Јанковићева додајући да би у најврелијим данима у школама требало бити флексибилнији када је реч о облачењу, како не би деца у панталонама била цео дан.

Сматра да се многе ствари могу уредити и проблеми превазићи ако постоји добра воља.

"Мислим да та наша склоност која је постала део неког нашег друштвеног обрасца, понашања, да све што нам се деси у школи или било где у друштву решавамо тако што доносимо нови правилник, нови пословник о раду и сазивамо радне групе, не може бити начин функционисања, већ решавање проблема на свакодневном нивоу”, навела је Јанковићева.

Ове школске године уведене су одеђене новине. Начелно, смањен је максималан број ђака по одељењу, распуст ће бити нешто краћи и мораће да се поштују правила облачења. Оцена из владања ући ће у коначан збир за успех.

“Увек ви имате могућност да неку правну норму учините бољом, јаснијом, али ја бих се опет вратила на суштину. Хоће ли нас то довести до поверења, поштовања правила у школама, поштовања наставника, међусобног поштовања, хоћемо ли имати оне ситуације које смо имали прошле године?”, рекла је Јанковићева.

Случај дискриминације у Зрењанину

Повереница се осврнула и на случај дискриминације детета са сметњама у развоју у Зрењанину. Он је, према писању медија, истеран из биоскопа уз наредбу, према писању медија, помоћнице градоначелника, да више никада не жели да га види.

Повереница је позвала родитеље детета да поднесу притужбу, како би канцеларија поверенице могла даље да реагује.

Осврнула се и на реченицу која је наводно тада изговорена "знаш ли ти ко сам ја“.

“Та реченица, знаш ли ти ко сам ја, одражава стање у друштву које је апсолутно недопустиво. Шта то значи ко сам ја? Ја сам људско биће. Ја радим свој посао”, рекла је повереница.

Цело гостовање Бранкице Јанковић у Јутарњем приограму моћете погледати у видеу на почетку текста.

четвртак, 05. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару