Читај ми!

Епархија рашко-призренска осуђује паљење крстова на Улпиана фесту

Епархија рашко-призренска са узнемирењем је примила вест да је овогодишњи Улпиана фестивал у археолошком парку древног римског града Улпиане поред Грачанице започео неопаганским перформансом током којег су запаљена три велика крста.

"Овај нечастан акт без преседана представља дубоку увреду за све хришћане а посебно за наш народ у већински српској општини Грачаница, где се ово археолошко налазиште налази", саопштила је Епархија.

Како се истиче у саопштењу "паљење крстова подсећа нас на страшна времена паганских прогона хришћана, али и систематско уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији у нашем времену".

"У налету вандалских напада косовских албанских екстремиста уништено је и спаљено на десетине цркава на којима су паљени и рушени крстови. Крстови су ломљени и на многим хришћанским гробљима. Паљење крстова у непосредној близини манастира Грачанице представља увреду хришћанске вере и директну претњу", истичу у Епархији.

У саопштењу се наводи да "овај неукусан и крајње вандалски чин нема никакве везе са наслеђем Јустинијанове Улпијане - Justiniane Sekunde у којој се могу видети остаци ранохришћанске базилике и крстионице, који су подигнути управо на месту где су мученички страдали и распети Св. Флор и Лавро хришћански првомученици на овим просторима".

"На већински муслиманима насељеним простору Косова и Метохије овакво јавно скрнављење најсветијег хришћанског симбола у име једне перверзне уметности само показује крајњу неодговорност оних који су организовали овај догађај и ставља под знак питања њихову способност да се брину о древној хришћанској баштини", нагласили су у Епархији рашко-призренској.

недеља, 01. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару