Читај ми!

Мали Зворник уз помоћ европских фондова спрема богату туристичку понуду

Многе мале општине у Србији у туризму виде прилику за развој. То захтева улагања у инфраструктуру, а у општинским касама често нема довољно новца. Решење за којим је посегао Мали Зворник су бесповратна средства из фондова Европске уније, тако финансирају пројекте вредне 140 хиљада евра.

За Орловине се верује да су у шестом веку биле град већи од Малог Зворника данас. На цркви дугачкој 30 метара завршени су конзерваторски радови, али је и даље недоступна туристима због неприступачног терена.

Јефто Марковић, председник Општине Мали Зворник наводи да се тренутно на локалитету Орловине спроводи пројекат за уређење пешачких стаза у дужини од 750 метара.

"Биће изграђен и видиковац са којег се пружа поглед на Зворничко језеро и реку Дрину. Свакако да ћемо изградном пешачких стаза олакшати приступ самом локалитету који је веома значаја за нашу туристичку понуду", рекао је Марковић

Идеја је да Орловине постану археолошки парк који би уз Дрину, Зворникчко језеро и Подземни град Карађорђевића употпунио боравак туриста који у просеку у Малом Зворнику остају само два дана. Недовољно, да би од њих могло да се живи, тврде, радници у туризму.

Нада Новаковић из Аустралије први пут је у посети Орловинама.

"Природа је прелепа, ово често не виђамо у Аустралији. Било би добро када би било више активности у којима би ми туристи могли да уживамо", истакла је Новаковићева.

Инвестиције из Европског фонда

Од новца из Европског фонда изградиће се туристички инфо-центар, купити електрични бицикли, али и педалине и кајаци који ће употпунити одмор на Зворничком језеру. Из општинског буџета финансира се уређење плажа и чишћење приобаља.

Из туристичке организације општине Мали Зворник наводе да је понуда богатија изградњом базена за децу.

"Поред тога куповином амфибије доста се ради на уређењу самог прилаза реци Дрини. Богатија туристичка понуда доприноси већој заради мештана Малог Зворника, а самим тим су и већи приходи у локалној самоуправи", рекао је Срђан Јовановић.

Да мале општине са великим природним лепотама могу добро да зараде показала је суседна Љубовија, где је туризам, захваљујући Дрини, постао уносан посао због којег у варошицу долазе инвеститори из свих крајева земље.

недеља, 01. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару