Читај ми!

Како до места у студентском дому у Београду – бруцоши од понедељка достављају пријаве

Студенти из унутрашњости који долазе у Београд у потрази су за смештајем током студија. Бруцоши ће се за домове пријављивати од понедељка. Колико има места, који су критеријуми, колико кошта смештај, а колико исхрана?

Бруцоши имају још два дана до почетка пријаве за конкурс за место у студентским домовима у Београду.

Директор Студентског центра "Београд" Горан Минић каже да укупан смештајни капацитет Установе износи 9.258 места.

"Некако је увек највећа навала за бруцоше, односно показало се годинама уназад, да је највећи број студената који остају без места у дому баш међу бруцошима", каже Минић.

Тачан број места за бруцоше ће се знати након завршетка рока за пријаве, каже директор Студентског центра.

Минић објашњава да ће бројка зависити од укупног броја пријављених кандидата и слободног смештајног капацитета установе у том тренутку.

"Прошле године је тај број био 1.230 студената, потрудићемо се да ове године тај број буде већи", рекао је директор Студентског центра "Београд".

Предаја потребне документације

Почетак предаје документације је 2. септембар и трајаће до 16. септембра, а пријаве се могу вршити сваким радним даном од осам до 15 часова.

Од документације је потребно да приложе оверене фотокопије сведочанства сва четири разреда средње школе, уверење са високошколске установе да су први пут уписани у прву годину на терет буџета, уверење о приходима из јединица локалне самоуправе по члану домаћинства за првих шест месеци ове године, лична карта и индекс на увид.

Директор Студентског центра "Београд" каже да ће на Карабурми потом попунити образац за пријаву на конкурс.

Услови за место у студентском дому и ранг листе

Минић каже да је за место у студентском дому најважнији успех из претходног школовања.

"За бруцоше је то успех из средње школе који се множи са средњом прочетном оценом са осам, па је тако максималан број бодова по овом критеријуму 40", каже Минић.

Објашњава да је други параметар социјално-економски статус, односно материјални услов где студенти могу оставрити нула или максимално један бод по том услову.

"Прелиминарне ранг листе објавићемо одмах након завршеног рока за пријаве 17. септембра, а приговоре могу уложити до 24. септембра", каже Минић.

Најављује да ће након истека рока за приговоре објавити коначну ранг листу 25. септембра, а да ће се на основу коначне ранг листе вршити расподела места.

Цене смештаја и хране у студентским домовима

У зависности од категорије дома и структуре собе крећу се и цене смештаја.

"На месечном нивоу између 1.500 за четврту категорију, и 2.790 дин за прву категорију", каже Минић.

Истиче да је цена хране 266 динара на дневном нивоу – "56 динара је доручак, 90 динара је вечера, и 120 динара је комплетан ручак".

Пријава за бруцоше траје од 2. до 16. септембра, а рок за студенте других година студија од 16. септембра до 31. октобра.

субота, 31. август 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару