Читај ми!

Кад се разонода претвори у инцидент – какви су прописи и казне за власнике паса

Девојчицу је у петак на Лиду ујео пас који је са власником био на земунском купалишту. Очевици кажу да је пре тога неконтролисано трчао по плажи. Правила понашања за власнике паса су савим јасна, али их често не поштују када их доводе на места где би могли неког да угрозе.

Мирно је на плажи Лидо у Земуну, али није тако било у петак када је пас, у присуству власника, напао девојчицу и повредио је.

Пас није био на повоцу, потврђено је РТС-у у МУП-у. Трчао је по плажи, без надзора власника, прескакао пешкире и узнемиравао људе.

Екипа РТС-а затекла је само једног власничког пса, али са повоцем.

Пријава против власника

На самом уласку на Велико ратно острво, налази се табла која јасно прописује да је забрањено слободно кретање паса. Табле су распоређене на још неколико места на ратном острву.

Повређена девојчица је прегледана на Институту за мајку и дете, а полиција је добила пријаву и идентификовала пса и његовог власника, против ког је поднета кривична пријава.

Иако прописи постоје, сведоци смо да се на излетиштима и купалиштима не поштују увек.

Према правилима предузећа "Ада Циганлија", пси се не смеју да се купају у води, нити да бораве на плажи.

На остале јавне површине могу само ако су вакцинисани и ако власник има потврду о томе.

Потврде и прописи

Према закону и градској Одлуци о држању животиња и кућних љубимаца, неопходна је и потврда о посебној обуци власника и пса.

"У случају који се догодио, пас је био пуштен и није био на повоцу. Није притом имао ни заштитну корпу, што је изазвало инцидент“, наводи ветеринар Владимир Терзин.

Опасније расе паса могу да шетају само пунолетни, који су дужни да у сваком тренутку прате кретање свог љубимца и не смеју да му допусте да узнемирава друге људе.

"Таквим псима је забрањен излазак на плаже и друга јавна места, па чак и у неким парковима где, када се изводе, морају да буду на повоцу и да имају заштитну корпу", указује Терзин.

Контрола прописа и казне

Поштовање прописа контролише комунална милиција, а спасиоци на купалиштима их могу позвати ако уоче да власник пса крши прописе. Казне су од десет до сто педест хиљада динара.

Температуре су високе, па и псима као и људима прија да се расхладе, што нам је некад симпатично, па често и овековечимо на виде-снимку или фотографији.

Међутим, све се то може уз поштовање правила како се игра и разонода на плажи не би претвориле у инцидент.

уторак, 27. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару