Читај ми!

Зарђали лим, срча и поплаве у приземљу зграде - чија су брига напуштени локали по градским насељима

И док се на неким местима све више гради, на другим стоје напуштени објекти годинама, чак и деценијама. Нашој редакцији јавили су се грађани из Улице Јурија Гагарина 196, који кажу да дуже од деценије у приземљу њихове зграде стоји напуштен локал, који није власништво зграде. Жалили су се Kомуналној милицији и добили одговор да то није у њиховој надлежности.

Kроз стакло се и даље виде столови, столице, пепељаре, али у овај локал у Јурија Гагарина 196 више од деценије нико није крочио, а камоли ту попио кафу.

Станари су у почетку ишчекивали новог власника или закупца, али нико се није појавио. Локал је пропадао, стакла су попуцала, кров се урушио, а лимена контрукција зарђала.

 Миле Бјеливук из ове зграде каже да су имали поплаву, јер су попуцали радијатори унутра: "Имали смо поплаву доле у подруму, била је силна вода. Дошли из Топлане, али нису знали да је то попуцало овде на радијаторима, два пута смо имали поплаву и онда су доле заварили цеви."

Сами су, чиме су стигли и како су знали, затварали рупе на прозорима и вратима, постављали паное на кров. Станари који живе изнад локала ставили су решетке, јер са крова неко лако може да им уђе у стан. Највише страхују од пожара. У овој згради живи више од хиљаду станара. А ту су и околне зграде, у близини - дечја игралишта и вртић.

"Запуштено је, пропало, попуцала стакла, ово што има од лима све је зарђало. Овде да дођете поподне око четири или пет, па ту буду деца, деца... то се трчи на све стране, не може нон-стоп човек своје дете да држи за ручицу и да каже немој тамо, немој овамо, дође, повреди се не дај боже…", забринут је Бобан Милановић један од првих комшија.

И нису станари из Јурија Гагарина једини у граду са оваквим проблемом. А утврдити ко је власник ових напуштених објеката није лако.

Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника каже у разговору за РТС да има доста локала или станова из реституције. "То заправо значи да су раније ту били неки закупци или су били неки корисници, када је реституцијом враћен простор власницима. Корисници се иселили из тих локала и сада нико о том простору не води рачуна. Постају опасни за станаре, стамбену заједницу, има доста елекртоинсталација, уређаја, потребне су санације, а немамо приступ томе", набраја све проблеме управник Бановачки.

У покушају да се пронађе власник заправо онај ко би требало да буде одговоран за напуштени објекат обично се креће од Инфостана, катастра, затим регистра или градских секретаријата.

У Општини Нови Београд кажу да Одељење за инспекцијске послове није добило никакву пријаву станара ни стамбене заједнице, али да су по добијању нашег имејла покренули поступак у вези са објектом у Улици Јурија Гагарина.

субота, 24. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару