Читај ми!

Дивљи паркинзи - ко размишља о ватрогасцима и хитној помоћи кад паркира ауто испред своје зграде

Кад из комшијаског стана покуља дим онда је свима важно да ватрогасци и екипа Хитне помоћи стигну што пре. Али кад треба да свој ауто паркира насред улице испред своје зграде и закрчи пролаз - комшија не размишља да ће сутра можда и њему бити потребна помоћ. И није први пут да причамо о томе како екипе хитних служби имају проблема да приђу месту где је пацијент животно угрожен или букти пожар. Морају ли стубићи да буду једино решење?

Насеље "Вељко Влаховић", много станова, још више аутомобила. Паркирају их станари где год стигну, а у Улици Милована Видаковића и тамо где не би смели, па туда једва пролазе и путничка возила.

Ко би још размишљао о томе да ли могу да прођу ватрогасци или екипа Хитне помоћи. Али није им било свеједно кад је из комшијаског стана покуљао дим.

Владан Цогољевић, станар, каже да је била нелагодна ситуација.

"Тај тренутак када возила треба да изврше интрвенцију, не могу да приђу згради у којој је настао пожар“, каже Владан Цогољевић.

У овом случају власница стана у поткровљу зграде на Звездари, заспала је док је спремала ручак, па се запалила шерпа.

Ватрогсци су пожар брзо локализовали ПП апаратима. А шта би било да је пожар био већих размера? У овом насељу проблем је и одношење комуналног отпада, јер камиони Градске чистоће не могу да прођу, па, кажу станари, нешто мора хитно да се мења.

"Мора се пронаћи решење на нивоу града или на нивоу општине, где ће град решити дивље паркинге, односно проблем паркирања у насељу увођењем неких правила које сви морамо да поштујемо“, каже Владан Цогољевић.

Постављање стубића

"Секретаријат за саобраћај заједно са општином Звездара изашао је на терен и донеће решење о постављању стубића са стране тротоара тако да ће тротоар бити проходан за пешаке, што је и његова намена а улица се неће блокирати са те стране", рекао је Марко Младеновић из Удружења грађана "Моје насеље".

Кад у диспечерском центру Хитне помоћи зазвони телефон, екипе одмах крећу и труде се да до пацијента стигну што брже. Међутим, често због паркираних возила то није могуће, најчешће на Новом Београду, у насељу "Вељко Влаховић“, на Видиковцу, Цераку и насељима дуж Ибарске магистрале.

"Ако је ауто паркиран даље од места адресе где се налази пацијент, захтева неко време и то је на рачун здравља пацијента, у смислу неке угрожености ако је пацијенту неопходна терапија, уколико је угрожавајуће стање, онда је то нама проблем. Екипа иде пешке до саме зграде, то траје, а у случају транспорта пацијента опет је проблем“, каже др Милена Поповић из Хитне помоћи.

И није први пут да причамо о томе како екипе хитних служби имају проблема да приђу месту где је пацијент животно угрожен или букти пожар.

Морају ли стубићи да буду једино решење?

петак, 23. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару