Трећа рунда преговора, Влада предложила да раст минималца буде већи од 10 одсто

Представници Владе Србије понудили су на трећој рунди преговора о минималној цени рада за следећу годину да повећање буде веће од 10 одсто, изјавио је секретар Великог савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић. Очекујем да се са квалитетним дијалогом настави већ сутра, каже државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић.

Зоран Михајловић је додао да је то добро будући да је на претходном састанку предложено да повећање износи између 8 и 10 одсто.

"Није речено колико је повећање веће од 10 одсто. Очекујемо да сутра на седници колегијума Социјално-економског савета изађу са конкретним процентом повећања", рекао је за Танјуг.

Додао је да су остали партнери, тј. синдикати и послодавци данас остали при својим ранијим предлозима, које су изнели на почетку преговора са Владом о минималној цени рада.

"Чекамо да чујемо предлог Владе Србије и да на основу тога можда коригујемо своје захтеве", рекао је он и навео да до тада не желе да се изјашњавају о евентуалним корекцијама.

Стевановић: Влада Србије предложила да раст минималне зараде буде већи од 10 одсто

Влада Србије предложила је да раст минималне зараде у наредној години буде већи од 10 одсто, изјавио је за Танјуг државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић и навео да би се тиме постигао трогодишњи континуитет двоцифреног раста минималца, након што је 2023. минимална цена рада повећана за рекордних 17,8 одсто, а претходне за 14,3 одсто.

Оценио је да разговори о минималној заради у Србији за 2025. годину протичу у тону конструктивног дијалога, где су све стране окупљене око идеје како доћи до износа који ће омогућити даљи раст минималне зараде уз одржавање макроекономске стабилности.

"Очекујем да се са квалитетним дијалогом настави већ сутра, када ће се одржати седница колегијума Социјално-економског савета, али је важно да смо после година и година бурних преговора, коначно сви за столом сагласни да смо окупљени око исте идеје, односно бољитка", рекао је он.

Додао је да је важно да се настави са остваривањем добрих резултата, да се подиже животни стандард свих грађана, са акцентом на оне са најнижим примањима.

"Економске перформансе Србије су добре, запосленост је рекордна и по сваку цену се морамо трудити да то ништа не угрози. Иза нас је деценија труда да Србију поставимо на здраве економске темеље и то је једино што доноси економски раст, а последично и раст зарада и пензија", нагласио је Стевановић.

Истакао је да се повећањима минималца трасира темпо да он 2027. године достигне 650 евра.

"Преговоре настављамо док не дођемо до износа повећања који све параметре и надаље одржава стабилним, а притом задовољава потребе радника", истакао је Стевановић.

четвртак, 22. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару